ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева очікує понад мільярда доларів від приватизації

Голова НБУ розповіла про плани збільшення золотовалютних резервів.

Гонтарева очікує понад мільярда доларів від приватизації
Фото: Сергей Нужненко

Голова Національного банку Валерія Гонтарева очікує, що 2016 року надходження від приватизації принесуть державі понад 1 млрд доларів замість закладених у держбюджеті 17 млрд гривень.

Про це вона сказала, розповідаючи про стан золотовалютних резервів України учасникам 12-ї інвестиційної конференції компанії Dragon Capital, яка проходить у Києві в четвер.

"На жаль, ми не домоглися резервів, запланованих торік - 18 млрд дол. через те, що співпраця з МВФ була не такою, як ми планували. Ми недоотримали 5 млрд. Проте на кінець цього року ми очікуємо 19 млрд доларів резервів", - заявила голова українського Нацбанку.

Згідно з планами регулятора, через 3 роки Україна повинна мати у своєму розпорядженні резерви, які матимуть стійкий рівень. Це можливо, якщо будуть реальні реформи і реальна приватизація. За нашим базовим сценарієм, приватизація повинна дати нам понад 1 млрд доларів цього року", - заявила Гонтарева.

2016 року Україна має намір продати щонайменше два великі підприємства - Одеський припортовий завод і "Центренерго". У вересні 2015 року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк оцінив ОПЗ у мільярд доларів. Сьогодні ж міністр енергетики Володимир Демчишин в інтерв'ю "Українським новинам" заявив, що "Центренерго" коштує не менше. "З погляду місця розташування потужностей, "Центренерго" цілком могло б стати другим ДТЕК", - заявив він.

Нагадаємо, що зараз золотовалютні запаси України оцінюють у 13,5 млрд доларів. До кінця 2016 року вони повинні становити 19,6 млрд доларів, до кінця 2017 року - 22,3 млрд доларів.

За 2015 рік обсяг резервів побільшав на 77%, або на 5 млрд 767 млн доларів. Визначальну роль у збільшенні резервів зіграли надходження від Міжнародного валютного фонду і пов'язаного фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram