ГоловнаЕкономікаФінанси

Національний депозитарій України очолить іноземець

Конкурсна комісія запропонувала призначити на посаду CEO Міндаугаса Бакаса.

Національний депозитарій України очолить іноземець
Фото: csd.ua

Національний депозитарій України очолить іноземець, повідомив голова спостережної ради НДУ Роман Сульжик в інтерв'ю "НВ. Бізнес".

"Конкурсна комісія обрала литовця Міндаугаса Бакаса головним кандидатом на посаду СЕО депозитарію. Тепер ми будемо чекати на його згоду очолити НДУ, і, сподіваюся, акціонери підтримають його кандидатуру", - розповів він.

Усього в конкурсі взяли участь 30 кандидатів, із яких вісім осіб - з європейських країн.

Бакас із січня 2012 року очолює Центральний депозитарій цінних паперів Литви. До того протягом п'яти років керував департаментом розвитку ринку фондової біржі Nasdaq OMX у Вільнюсі. З 2001-го по 2007 рік Бакас працював у Swedbank проектним менеджером, а потім і головою напрямку депозитарного обслуговування. У 1997-2001 роках керував відділом депозитарного обслуговування в литовському SEB bankas.

Затвердження Бакаса має відбутися на засіданні наглядової ради 21 березня.

З квітня 2014 року посаду голови правління НДУ займає Геннадій Журов.

Депозитарій - юридична особа, яка відкриває для клієнтів рахунки, зберігає цінні папери та права на них. Національний депозитарій існує з 1999 року і контрольований державою. Нацкомісія із цінних паперів та фондового ринку, Національний банк і Ощадбанк володіють по 25% акцій, Корпоративний недержавний пенсійний фонд НБУ - 10,93%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram