ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ закрив банк "Петрокомерц-Україна"

У регулятора виникли претензії до структури власності фінустанови.

НБУ закрив банк "Петрокомерц-Україна"
Фото: firtka.if.ua

Національний банк України зарахував банк "Петрокомерц-Україна" до категорії неплатоспроможних.

Про це йдеться в постанові правління НБУ №169 від 17 березня 2016 року.

Банк зараховано до категорії проблемних у зв'язку з непрозорою структурою власності. У березні 2015 року акціонер банку - російський банк "Петрокомерц" - продав акції банку 11 фізичним особам, частка кожного з яких становила менш ніж 10%.

Протягом 2015 року акціонери банку (і його фактичні власники) Іван Шехавцов і Олексій Крупій неодноразово обіцяли Нацбанку юридично оформити акції банку на себе. Відповідні пакети документів вони подали регулятору лише в грудні. Однак наприкінці лютого - на початку березня 2016 року Шехавцов і Крупій без попередження продали акції банку іншим 11 фізичним особам, після чого повідомили, що вийшли зі складу акціонерів, і відкликали пакети документів. Одночасно в банку виникли проблеми з ліквідністю.

НБУ виявив факти невиконання банком операцій клієнтів у встановлений законодавством термін. На 16 березня обсяг невиконаних операцій перевищив 30% зобов'язань банку.

Окрім того, Національний банк вирішив визнати Івана Шехавцова і Олексія Крупія власниками істотної частки в банку, оскільки, незалежно від формального володіння, вони мали вирішальний вплив на управління та діяльність банку протягом березня 2015 року-лютого 2016 року. Тож на Шехавцова і Крупія будуть поширюватися всі обов'язки і відповідальність, які, згідно із законом, покладають на власників істотної частки в банку.

Нагадаємо, раніше "Петрокомерц-Україна" належав російському банку "Петрокомерц", основні бенефіціари якого - президент нафтової компанії "Лукойл" Вагіт Алекперов і віце-президент компанії Леонід Федун.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram