ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада зробила безстроковим мораторій на боргові виплати Росії

Україна не налаштована віддавати $3 млрд без реструктуризації.

Рада зробила безстроковим мораторій на боргові виплати Росії
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада у вівторок 242 голосами прийняла законопроект №3677, який скасовує дату дії тимчасового припинення платежів за зовнішніми зобов'язаннями України.

Відповідно до закону "Про особливості здійснення угод з державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом", мораторій мав бути чинним до 1 липня 2016 року. Депутати прибрали цю дату із закону, тож мораторій став безстроковим.

Нагадаємо, Україна заборгувала Росії $3 млрд за спірними облігаціями, випущеними наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

У минулому році Україна реструктуризувала 13 випусків євробондів на загальну суму $15 млрд, домігшись від приватних кредиторів списання 20% боргу. Однак Росія заявила, що вона офіційний кредитор, тому пропозиція України неприйнятна. Україна ж відкинула можливість погашення боргу без реструктуризації і ввела мораторій на його виплату.

1 січня Росія оголосила, що Україна не здійснила платіж на 3,075 млрд дол. США, тож увійшла в стан дефолту. Російська влада звернулася до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедури, необхідні для подачі позову до англійського суду. Крім того, за кожен день прострочення Україні нараховують штраф $683 тис.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram