ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада провалила новий законопроект про валютні кредити

Проект повернули в комітет на об'єднання з альтернативним

Рада провалила новий законопроект про валютні кредити
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада не змогла ухвалити в першому читанні законопроект №4004 про реструктуризацію валютних кредитів, який запропонував Кабінет Міністрів на заміну раніше ветованого №1558-1.

За нього проголосували лише 186 народних депутатів. Альтернативний законопроект №4004-1 авторства Юрія Вілкула та Дениса Дзензерського отримав 194 голосів, чого також недостатньо для ухвалення.

Після цього ухвалили рішення повернути законопроекти в профільний комітет на об'єднання. За це проголосували 276 народних депутатів.

Нагадаємо, 2 липня 2015 року Верховна Рада під тиском натовпу, що зібрався під будівлею парламенту, і де-факто шантажу з боку фракцій "Самопоміч", "Батьківщина" і Радикальної партії ухвалила законопроект 1558-1, або законопроект про "долар по 5 гривень". Мінфін і Нацбанк вважали, що виконання закону коштуватиме державі 95-100 млрд гривень, що неминуче обвалить українську фінансову систему. Наступного дня після ухвалення закону депутати почали відкликати свої голоси.

Президент Петро Порошенко назвав цей закон популістським, спрямованим на задоволення "менше ніж десятої частки відсотка тих, хто не хоче або не може обслуговувати валютні кредити". У грудні він наклав вето.

25 листопада Кабінет Міністрів затвердив новий законопроект про реструктуризацію валютних кредитів, покликаний допомогти громадянам і підприємствам, які брали кредити у валюті. Документ розроблено Мінфіном спільно з НБУ і Незалежною асоціацією банків України та погоджено з 19 найбільшими банками України.

Законопроект №4004 пропонує перевести в гривню валютні кредити, видані виключно на придбання єдиного житла. Згідно із законопроектом, борг буде конвертовано за офіційним курсом на момент реструктуризації, після чого частину боргу спишуть.

Громадянам, які брали кредити на придбання єдиного житла, пробачать щонайменше 25% боргу. Якщо при цьому єдине житло є соціальним (квартири площею до 60 кв. м, будинки - до 120 кв. м), позичальникові можуть списати щонайменше 50%. Інваліди, учасники АТО, ветерани і члени багатодітних сімей можуть забути про необхідність оплати понад 70% боргу. Банки звільнять від сплати 80-100% інвалідів-учасників АТО і спадкоємців загиблих в АТО.

Кредит, який зазнає реструктуризації, на 1 січня 2015 року

мав не перевищувати 2,5 млн грн ($158,5 тис.).

Законопроект №4004-1 пропонує конвертувати практично всі види валютних споживчих кредитів. Зокрема, запропоновано реструктуризувати валютні кредити на купівлю житла або під його заставу, в тому числі кредити на розвиток бізнесу, сума заборгованості за якими на 1 січня 2015 року не перевищувала 2,5 млн грн за офіційним курсом ($158 тис.). Конвертації підлягають кредити на покупку єдиного житла (квартири до 140 кв. м. і будинки до 250 кв. м) на будь-яку суму і заставні споживчі кредити до 500 тис. грн за курсом НБУ на 1 січня 2016 року ($20,8 тис.).

Переведення валютного кредиту в гривню буде здійснюватися за курсом НБУ на 1 січня 2016 року - 24 грн/дол. Після цього банки муситимуть списати щонайменше дві третини боргу для звичайних позичальників. Це забезпечить реальну конвертацію за курсом 8 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram