ГоловнаЕкономікаФінанси

"Хрещатик" можна було врятувати, - екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко

Закриття банків завдало збитків бюджету на суму близько 100 млрд гривень

"Хрещатик" можна було врятувати, - екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко
Фото: Макс Требухов

Банк "Хрещатик" був життєздатним, і його можна було б врятувати, якби держава внесла кошти, необхідні для підтримки його ліквідності. Про це сьогодні заявив екс-заступник голови НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко, пишуть "Українські новини".

На думку Савченко, НБУ застосовує "формальний" підхід до вибору банків для ліквідації.

"Третину з ліквідованих банків було закрито через формальні причини, це були життєздатні банки, які можна було б врятувати. У результаті завдано збитків державному бюджету на суму близько 100 млрд грн, які пішли на виплати вкладникам. Це, у свою чергу, зумовило й інфляцію, і девальвацію", - заявив він.

За словами Савченка, державі треба було переоформити банк на себе і внести 0,5 млрд грн для підтримки його ліквідності.

"У масштабах країни банк не великий, але для Києва він був системним. Банк можна було врятувати за 0,5 млрд грн, і через рік продати за 1 млрд грн", - вважає експерт.

Тимчасову адміністрацію ввели в банк "Хрещатик" 5 квітня 2016 року. На думку експертів, заплановану докапіталізацію банку було зірвано у результаті дій НБУ - клієнтам банку дали зрозуміти, що фінустанову так чи інакше визнають неплатоспроможною.

В.о. заступника голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що взята на озброєння модель ведення бізнесу в "Хрещатику" була збитковою. У парламентському комітеті з питань фінансової політики та банківської діяльності дотримуються іншої версії: роль керівництва Нацбанку в доведенні банку "Хрещатика" до банкрутства стане предметом обговорення на наступному засіданні комітету.

"Ситуацію з банком "Хрещатик" ми мусимо обговорити на наступному комітеті. А взагалі, у вересні минулого року Гонтарева заявила, що "банкопад" завершився, що тепер банки перестануть знищуватися. І те, що сьогодні знищуються банки, свідчить про те, що в ручному режимі НБУ далі керує банками", - пояснив голова Комітету Сергій Рибалка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram