ГоловнаЕкономікаФінанси

Сьогодні в Досі нафтовидобувні країни обговорять зниження видобутку

У лютому Росія, Катар, Венесуела і Саудівська Аравія домовилися заморозити видобуток

Сьогодні в Досі нафтовидобувні країни обговорять зниження видобутку
Фото: EPA/UPG

У Катарі відкривається зустріч нафтовидобувних країн, на якій обговорюватимуть можливість замороження видобування нафти з метою підвищення ціни на неї.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Нині на нафтовому ринку ціна на неї вдвічі нижча, ніж два роки тому, що вкрай несприятливо позначається на економіці видобувних країн.

У лютому Росія, Катар, Венесуела та Саудівська Аравія домовилися заморозити видобуток нафти на рівні, якого було досягнуто країнами 11 січня цього року. Однак вони готові були піти на обмеження тільки в тому випадку, якщо це рішення підтримають інші виробники.

Сьогоднішній саміт бойкотує Іран, який в останні місяці почав виходити на нафтовий ринок після багаторічної відсутності, зумовленої санкціями США і Євросоюзу.

Експерти розглядають різні сценарії підсумків зустрічі, хоча більшість вважає, що будь-яка домовленість на саміті навряд чи змінить ситуацію на ринку в короткостроковій перспективі, і ціни на нафту почнуть зміцнюватися лише до кінця року.

Нагадаємо, остання така зустріч відбулася 21 жовтня 2015 року в Відні. На неї було запрошено 12 країн ОПЕК, а також представників Росії, Бразилії, Казахстану, Колумбії, Мексики, Азербайджану, Норвегії та Оману (останні три країни від участі відмовилися). Тоді домовитися про заходи для підвищення цін на нафту не вдалося.

4 грудня відбулося засідання картелю ОПЕК, на якому було прийнято рішення не скорочувати квоти на видобуток нафти, щоб підвищити ціни на паливо. Більше того, спочатку повідомляли, що її буде навіть збільшено до 31,5 млн барелів на добу, щоб привести у відповідність із показниками реального видобутку.

У середині лютого Саудівська Аравія, Росія, Катар і Венесуела досягли попередньої домовленості про те, що рівень видобутку нафти потрібно заморозити. Такий план також підтримали Кувейт, Ірак, Нігерія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram