ГоловнаЕкономікаФінанси

З "Хрещатика" перед банкрутством вивели 840 млн гривень

НБУ розповів про сумнівні операції в збанкрутілому банку.

З "Хрещатика" перед банкрутством вивели 840 млн гривень
Фото: xcitybank.com.ua

Національний банк передав у правоохоронні органи лист, у якому стверджує, що проблеми в банку "Хрещатик", які спричинили введення тимчасової адміністрації, посилилися після того, як наприкінці березня - на початку квітня його клієнти-юрособи перевели на свої рахунки в інших банках 840 млн гривень.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

Окрім того, 4 квітня Нацбанк з'ясував, що протягом вихідних "Хрещатик" провів операції "дроблення" коштів юросіб з їхнім подальшим переказуванням на поточні рахунки фізичних осіб. Загальна сума цих операцій становила 23 млн гривень.

Того самого дня окремі клієнти банку здійснили погашення кредитної заборгованості приватних підприємств, пов'язаних з акціонерами банку, на суму понад 600 млн гривень. Джерелами погашення кредитної заборгованості позичальників були перекази з рахунків юридичних і фізичних осіб.

У результаті банк вивів із-під застави ліквідне майно - цінні папери, іпотеку, цілісні майнові комплекси і земельні ділянки.

Нагадаємо, 5 квітня НБУ вирішив внести банк "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних. Таке рішення ухвалили після того, як кілька підприємств-акціонерів банку переказали свої кошти в інші банки, що і призвело до банкрутства.

Станом на 18 лютого 2016 року, за даними НБУ, найбільшими власниками банку були бізнесмени Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) і Київська міськдержадміністрація (25%). Банк входив у другу групу банків за класифікацією НБУ і займав 18 місце за розмірами активів серед 130 українських банків за даними на 1 жовтня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram