ГоловнаЕкономікаФінанси

Міністр фінансів вважає популізмом заяви про здатність України прожити без МВФ

"Ті, хто говорить, що Україна може прожити без МВФ, мають на увазі, що Україна може прожити без реформ"

Міністр фінансів вважає популізмом заяви про здатність України прожити без МВФ
Александр Данилюк
Фото: Макс Требухов

Новий міністр фінансів Олександр Данилюк вважає популізмом заяви про те, що Україна може прожити без Міжнародного валютного фонду.

"Це популізм, оскільки МВФ - це не тільки гроші, а, перш за все, це реформи. Ті, хто говорить, що Україна може прожити без МВФ, мають на увазі, що Україна може прожити без реформ, тобто без приватизації, без ринкових цін на ресурси, без реформування державних фінансів", - сказав він у четвер на лекції в Bendukidze Free Market Center, пише "Фінансовий клуб".

Данилюк вважає, що призупинення реформ уже через кілька місяців призведе до нової економічної кризи. "Але не через нестачу фінансування від МВФ, а через те, що ми відмовляємося від реформ. І тоді ми все одно прийдемо до МВФ просити про допомогу", - наголосив міністр.

"Ми живемо сьогоднішнім днем, а треба завжди дивитися на перспективу. У 2018-2020 роках треба виплатити сумарно $18 млрд. Це великі гроші. Як ми це можемо зробити? Одна з можливостей - вийти на відкриті ринки і залучити ці кошти. Але треба вже зараз показувати, що ми надійний партнер", - додав Данилюк.

Нагадаємо, раніше заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків заявив, що Україна повинна до кінця травня прийняти 24 законопроекти, щоб отримати 1,7 мільярда доларів траншу від Міжнародного валютного фонду, 1 мільярд доларів кредитних гарантій від США і 105 мільйонів євро від Європейського Союзу.

Перший транш МВФ склав 5 млрд доларів і був отриманий у середині березня 2015 року. Другий транш у розмірі 1,7 млрд доларів надійшов на початку серпня. Третій і четвертий транші по 1,7 млрд доларів кожен мали надійти в Україну ще наприкінці 2015 року, однак через низку причин цього не сталося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram