ГоловнаЕкономікаФінанси

Ощадбанк продемонстрував журналістам свідоцтво про право власності на "Слов'янськолію"

Ощадбанк продемонстрував журналістам свідоцтво про право власності на "Слов'янськолію"
Фото: Макс Требухов

21 квітня в агентстві "Інтерфакс" пройшла прес-конференція, організована Lauffer Group. Як повідомляє Цензор.НЕТ, представник цієї групи компаній розповідав журналістам, що державний "Ощадбанк" намагається незаконно прибрати до рук актив, що належить групі "Лауффер" (власник - екс-нардеп від Партії регіонів Олександр Лещинський).

Ідеться про маслоекстракційний завод "Слов'янськолія". Основний посил промови директора з регіонального розвитку Lauffer Group Станіслава Степченка зводився до твердження про жадібну державу, яка пригноблює приватний бізнес, і закликів про допомогу.

Після цього слово взяли представники ПАТ "Ощадбанк", які прийшли на прес-конференцію.

Вони роздали присутнім журналістам свій прес-реліз, докладно описану хронологію подій, а також копії декількох документів, у тому числі заочного рішення Хустського районного суду Закарпатської області. Користуючись цим судовим рішенням, компанія "ТК "Урожай", що входить до складу Lauffer Group, намагалася заволодіти заводом, що вже належить за правом власності "Ощадбанку".

До цього судового рішення було додано дві відповіді з Хустського суду: такого рішення, як виявилося, суд не приймав, подібної справи взагалі не розглядав.

Ще одне судове рішення, на яке посилався представник Lauffer Group, - заочне рішення Київського районного суду Донецька, нібито прийняте 26 травня 2014 року. Цим рішенням майно, що його позичальник (ТОВ "ТК "Урожай") віддав в іпотеку "Ощадбанку", виводилося з-під застави. Однак це рішення відсутнє в Єдиному державному реєстрі судових рішень, а в зазначену дату суд узагалі був закритий унаслідок захоплення Донецька сепаратистами.

Як з'ясувалося з наданої "Ощадбанком" хронології подій, махінації з підробленими судовими рішеннями, до яких вдавався позичальник, щоб і гроші не віддавати, і майно зберегти, - це тільки вершина айсберга. Уже в поточному році боржник спробував відвести МЕЗ у "Ощадбанку" ще в один оригінальний спосіб.

У січні, під час перевірки відомостей у Державному земельному кадастрі, "Ощадбанк" виявив, що земельні ділянки, які належать йому за правом власності, але раніше належали ТОВ "ТК "Урожай", змінили адреси. Наприклад, ділянка з кадастровим номером 1414100000: 01: 008: 048 (площею 0,0149 га) тепер розміщена не на вул. Свободи, 85 у місті Слов'янськ, а на вул. Паризької Комуни, 21Д. Причому зареєстрована вона за ТОВ "ТК "Урожай" і передана в іпотеку компанії ТОВ "Лауффер Україна".

Це стало можливим після того, як ТОВ "ТК "Урожай" і подібне до нього ТОВ "Слов'янський масложиркомбінат" уклали фіктивний інвестиційний договір, який передбачає реконструкцію цілісного майнового комплексу МЕЗ. За результатами цієї нібито проведеної реконструкції було виготовлено нову технічну документацію, в якій цілісний майновий комплекс заводу було роздроблено на низку окремих об'єктів.

З новою техдокументацією і рішенням Слов'янської міської ради про присвоєння нових поштових адрес об'єктам, розташованим на земельній ділянці по вул. Свободи, 85, представники "Урожаю" звернулися в Державну реєстраційну службу Приазовського районного управління юстиції Запорізької області. Вони подали заяви про державну реєстрацію права власності на "нові", тобто окремі, об'єкти нерухомого майна та земельні ділянки, що утворилися в результаті поділу цілісного майнового комплексу МЕЗ, з присвоєнням їм нових поштових адрес (м. Слов'янськ, вул. Паризької Комуни, 21Б, 21В, 21Г, 21Д).

12 січня 2016 року за ТОВ "ТК "Урожай" і ТОВ "Слов'янський масложиркомбінат" були зареєстровані майнові права на низку об'єктів нерухомості та земельні ділянки. Через чотири дні ці новостворені об'єкти нерухомості були відчужені на підставі кількох договорів (купівлі-продажу та іпотеки). Купили їх і тут же передали в іпотеку ТОВ "Лауффер Україна" три компанії - ТОВ "Індженіум", ТОВ "Десанж Індастріал Солюшн" і ТОВ "Ерідан Транс Груп".

Захищаючи свої законні інтереси, "Ощадбанк" звернувся до державного реєстратора Приазовського районного управління юстиції Запорізької області з заявою про скасування держреєстрації за ТОВ "ТК "Урожай" права власності на об'єкти нерухомого майна, що належить, згідно із законом, ПАТ "Ощадбанк". Держреєстратор здійснив скасування незаконних реєстраційних дій.

За заявою "Ощадбанку" Головне слідче управління Національної поліції України відкрило низку кримінальних проваджень щодо посадовців ТОВ "ТК "Урожай" за фактами шахрайства в особливо великих розмірах. 9 лютого 2016 року Печерський районний суд Києва в рамках розслідуваних кримінальних справ виніс постанову про накладення арешту на нерухоме майно МЕЗ "Слов'янськолія".

Заступник голови правління ПАТ "Ощадбанк" Андрій Стецевич показав журналістам свідоцтво про право власності на нерухоме майно МЕЗ "Слов'янськолія" і фотографії людей у балаклавах, які перешкоджають доступу на територію заводу представників законного власника.

12 квітня представники "Ощадбанку" (спеціально створена комісія) намагалися увійти на завод, щоб провести інвентаризацію нерухомого майна, що належить банку. Комісію на територію не допустили агресивно налаштовані озброєні особи, про що було складено відповідний протокол.

Начальник філії Донецького обласного управління "Ощадбанку" Астапов А. В. подав заяву на ім'я начальника ГУ Національної поліції України в Донецькій області Аброськіна В.В.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram