ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ подав скаргу на суддів, які скасували ліквідацію банку "Союз"

Регулятор наполягає, що його рішення правочинне.

НБУ подав скаргу на суддів, які скасували ліквідацію банку "Союз"
Фото: google.com.ua/maps

Національний банк подав у Вищу кваліфікаційну комісію суддів скарги на суддів Окружного адмінсуду Києва Євгена Аблова, Ігоря Погрібниченка і Віктора Шулежка.

На думку регулятора, їх слід притягнути до дисциплінарної відповідальності за рішення від 28 березня 2016 року, яким було скасовано ліквідацію банку "Союз".

"Постанова суду не містить обґрунтованих висновків про надані докази правочинності рішення Національного банку і мотиви їх неврахування. Крім того, суд не врахував наданих йому висновків Вищого адміністративного суду в аналогічних справах. Наприклад, суд аргументував, що на момент винесення постанови про ліквідацію банку "Союз" ні банк, ні його посадові особи не були притягнуті до адміністративної чи кримінальної відповідальності за порушення законодавства про запобігання та протидію відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом. При цьому відсутність вироку суду у кримінальній справі не свідчить про відсутність порушення банком законодавства в питанні фінансового моніторингу", - зазначає регулятор.

26 квітня рішення колегії Окружного адмінсуду було підтверджено і Київським апеляційним адміністративним судом. НБУ звернеться в ВККСУ з приводу суддів, які приймали і це рішення, коли отримає його на руки.

Також Нацбанк зазначає, що буде подавати касацію.

Нагадаємо, "Союз" закрили за систематичне порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу. Він належить колишньому віце-президенту Родовід Банку Сергію Дядечку, який і оскаржив рішення НБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram