ГоловнаЕкономікаФінанси

Окружний адмінсуд Києва попросив НБУ утриматися від критики суддів

Правила держслужбовців забороняють дії, які підривають авторитет влади

Окружний адмінсуд Києва попросив НБУ утриматися від критики суддів
Фото: ukr.media

Окружний адміністративний суд Києва обурила критика Національного банку, який подав скарги на колегію, що скасувала рішення про ліквідацію банку "Союз".

Суд зазначає, що 28 березня ухвалив обґрунтоване рішення, яке 26 квітня набуло чинності і має бути виконане Національним банком.

"Однак Національний банк України, ігноруючи приписи обов'язкових до виконання положень законодавства протиправно і безвідповідально вирішує вдатися до публічної критики ухваленого судом рішення", - йдеться у прес-релізі адмінсуду.

Суд вважає, що дії НБУ суперечать правилам поведінки державного службовця, що забороняють дії, які шкодять інтересам суспільства або негативно впливають на його репутацію. Крім того, в рекомендаціях комітету міністрів Ради Європи йдеться, що виконавча і законодавча влада мають уникати критики, яка може підірвати незалежність судової гілки або довіру суспільства до неї.

"Державні службовці Національного банку України як особливого центрального органу державного управління допустили порушення не тільки приписів національного законодавства, а й правил поведінки державних службовців, визначених на міжнародному рівні", - заявляють у суді.

Окружний адмінсуд Києва наполягає, що такі дії НБУ неприпустимі.

Нагадаємо, Національний банк подав до Вищої кваліфікаційної комісії суддів скарги на суддів Окружного адмінсуду Києва Євгена Аблова, Ігоря Погрібніченка і Віктора Шулежка. На думку регулятора, їх мусять притягнути до дисциплінарної відповідальності за рішення від 28 березня 2016 року, яким було скасовано ліквідацію банку "Союз".

НБУ вважає, що їхня постанова не містить обґрунтованих висновків про надані докази правомірності рішення Національного банку і мотивів їхнього неврахування. Крім того, суд не врахував надані йому висновки Вищого адміністративного суду в аналогічних справах.

Банк "Союз" закрили за систематичне порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу. Він належить колишньому віце-президенту Родовід Банку Сергію Дядечку, який і оскаржив рішення НБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram