ГоловнаЕкономікаФінанси

Росія розмістила євробонди на $1,75 млрд

Країна вийшла на міжнародний ринок запозичень вперше за три роки.

Росія розмістила євробонди на $1,75 млрд
Фото: forexrost.ru

Росія розмістила 10-річні єврооблігації на $1,75 мільярда з прибутковістю 4,75% річних, з яких іноземні інвестори з Європи, Азії та Сполучених Штатів викупили близько 75%, а саме $1,3 млрд.

Як зазначає Reuters, країна вийшла на міжнародні ринки запозичення вперше з 2013 року.

Завершити операцію планувалося за один день - у понеділок, проте організатор угоди, компанія "ВТБ Капітал", вирішила дати можливість взяти участь у купівлі бондів РФ азіатським інвесторам.

РФ взяла на себе зобов'язання не використовувати залучені в рамках розміщення кошти на цілі, що порушують режим санкцій США і Європейського Союзу.

В останній раз Росія позичала на міжнародних ринках у вересні 2013 року, коли продала папери на $6 млрд з погашенням в 2019, 2023 і 2043 роках. З того часу доступ на ці ринки для росіян закрито через санкції, введені після анексії Криму. При цьому формально санкції Заходу не поширюються на державні запозичення.

Проте низка американських і європейських банків відмовилися брати участь у розміщенні російських євробондів після рекомендацій влади США і Євросоюзу, оскільки це може порушити режим санкцій щодо Росії. Крім того, бонди будуть обслуговуватися через Національний розрахунковий депозитарій Росії, а не через міжнародні клірингові системи Euroclear і Clearstream доти, доки вони не дадуть на це згоду.

Також умови паперів передбачають можливість виплат інвесторам не в доларах, а в інших валютах: фунтах стерлінгів, євро або швейцарських франках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram