ГоловнаЕкономікаФінанси

Банк "Хрещатик" витратив 1,9 млрд гривень на незабезпечені облігації

На балансі установи знайшли цінні папери, які майже нічого не варті

Банк "Хрещатик" витратив 1,9 млрд гривень на незабезпечені облігації
Фото: xcitybank.com.ua

Фонд гарантування вкладів заявив, що 85% облігацій на балансі збанкрутілого банку "Хрещатик" були незабезпеченими.

Емітенти цих боргових паперів не мають основних фондів і виробничих запасів, на них працюють одна-дві людини, а отримані від "Хрещатика" гроші направлялися ними як внески у статутні фонди інших підприємств.

Фонд повідомляє, що загалом на балансі банку були облігації на загальну суму 2,27 млрд гривень, тобто він витратив на незабезпечені папери 1,9 млрд гривень.

Як приклад ФГВФО приводить три компанії, що продали "Хрещатику" облігації на 370 млн гривень. Усі три емітенти зареєстровані за однією адресою в Києві. Одна з цих фірм випустила паперів на 118 млн гривень, хоча все її майно - недобудований житлово-офісний комплекс банку "Хрещатик" у Вінниці. Дві інші компанії випустили облігації на 252 млн гривень, забезпечені іпотекою земельних ділянок у селі Синьківка у Київській області. Як виявилося, земля знаходиться під арештом.

Фонд зазначає, що понад 90% емітентів таких паперів мають певні стосунки з особами, пов'язаними з банком.

"Зазвичай такі схеми з цінними паперами створюються з метою контролю грошових потоків або навіть прикриття операцій з виведення коштів банків. За результатами перевірки фонд подасть заяви про вчинення правопорушень керівним складом і посадовими особами КБ «Хрещатик»", - наголошується у релізі.

Нагадаємо, 5 квітня Нацбанк України визнав неплатоспроможним банк "Хрещатик" і передав його ФГВФО. Фонд мусить відшкодувати вкладникам 2,8 млрд грн.

Найбільшими співвласниками банку були Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) і Київська міськдержадміністрація (25%). Іванов є молодшим партнером "Київської інвестиційної групи", Солдатенко - екс-співвласник "Запоріжсталі", міноритарний акціонер Індустріалбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram