ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ визнав Євробанк неплатоспроможним

Через втрату ліквідності банк перестав виконувати вчасно операції клієнтів.

НБУ визнав Євробанк неплатоспроможним

Національний банк України зарахував Євробанк до категорії неплатоспроможних.

Про це повідомляють на сайті Нацбанку.

"Правління НБУ прийняло рішення "Про зарахування Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Євробанк" до категорії неплатоспроможних", - йдеться в повідомленні.

Куратор Євробанку виявив факти здійснення банком операцій з "дробленням" депозитів - переказом коштів із поточних рахунків юридичних осіб на рахунки фізичних осіб в обсязі до 200 тис. грн. Через втрату ліквідності банк перестав виконувати вчасно операції клієнтів.

Зазначають, що 98% (8 тис. осіб) усіх вкладників Євробанку отримають свої вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суми 200 тис. грн. Клієнти з великими вкладами отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом.

Загальна сума відшкодування станом на 15 червня 2016 року становила приблизно 217 млн грн.

"18 травня Нацбанк погодив громадянину Казахстану Болату Назарбаєву пряме одноосібне придбання істотної участі в ПАТ "Євробанк" у розмірі 50% його статутного капіталу. Однак через місяць акції банку Назарбаєву у власність так і не були передані", - наголошено в повідомленні.

Кінцевими власниками банку на 17 червня 2016 року є Олександр Адарич (50%) і Вадим Пушкарьов (50%).

Нагадаємо, раніше Євробанк призупинив виплати за картками.

Станом на 1 квітня 2016 року Євробанк займав 47-ме місце серед банків з активами 1,73 млрд грн. Кредити юрособам становили 845,8 млн грн, кредити фізособам - 107,3 млн грн. У банку не було рефінансування НБУ, зобов'язання перед іншими банками становили 15 млн грн, перед юрособами - 1,034 млрд грн, перед фізособами - 425 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram