ГоловнаЕкономікаФінанси

Устенко припускає, що євро стане дешевшим від долара через Британію

З Великобританії і єврозони піде відтік капіталу.

Устенко припускає, що євро стане дешевшим від долара через Британію
Олег Устенко(справа)
Фото: Сергей Нужненко

Виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко заявив, що в результаті перемоги євроскептиків на референдумі у Великобританії євро стане дешевшим, ніж долар.

Про це він сказав на круглому столі "Референдум з приводу Brexit: передумови, результати і наслідки" в Інституті Горшеніна.

"Що буде відбуватися негайно, і ми вже спостерігаємо - перш за все, повинен початися масовий відтік капіталу з території Великобританії. Масовий відтік означає різке просідання місцевої грошової одиниці. Якщо ми починали вчорашній день з курсу 1,5 фунта стерлінгів до долара, то сьогоднішній ранок - це 1,33. І я не виключав би, що рух триватиме далі по спадній до точки 1,25", - сказав він.

Устенко підкреслив, що такий самий процес загрожує і євро, і єврозоні. "Якщо вчора ми бачили курс 1,11 в парі євро/долар, то до нинішнього вечора ми будемо бачити 1,09. І я не виключав би руху в бік паритету з можливим виходом на позначку нижче за 1 до 1", - заявив він.

І навпаки, в короткостроковій перспективі дорожчатимуть японська єна, долар США і швейцарський франк, тому що туди піде перетік капіталу.

"Для Швейцарії це не проблема. Для США це проблема середнього ступеня. І колосальна проблема цей перетік капіталу для Японії. Вони експортно орієнтована економіка і повинні вживати обмежувальних заходів негайно. В іншому разі в них почнеться різке уповільнення економіки з можливим подальшим падінням", - вважає Устенко.

Експерт додав, що британський референдум також спричинить значне падіння фондових ринків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram