ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ створив умови, за яких банк VAB не було шансу врятувати, - Петрашко

Проблеми у банку виникають через девальвацію і війну

НБУ створив умови, за яких банк VAB не було шансу врятувати, - Петрашко
Фото: ukrgazeta.com

Причиною банкрутства банку VAB, який належав Олегу Бахматюку, була обвальна девальвація національної валюти, втрата Донбасу і Криму, а також політика Національного банку України. Про це заявив заступник генерального директора холдингу Ukrlandfarming Ігор Петрашко в коментарі KyivPost.

За його словами, проблеми у банку VAB почалися через девальвацію національної валюти у 2014 році, після того, як майже 60% клієнтів припинили обслуговувати свої кредити. Резервні фонди відправили до регулятивного капіталу банку. При цьому Петрашко спростував заяву Валерії Гонтаревої про те, що велику частину кредитів банків видали інсайдерам. Він заявив, що портфель VAB менш ніж на 30% складався з інсайдерських кредитів.

"Ми не очікували девальвації такого масштабу. Як ви знаєте, статистика приходить із запізненням... Меморандум (рятувальний план) порушив не акціонер, а НБУ", - підкреслив Петрашко.

Він зазначив, що НБУ відмовився продовжити термін, відведений на збільшення статутного капіталу, реструктуризацію кредитів НБУ, а також зниження частки інсайдерських кредитів. Разом з тим, підкреслює Петрашко, у жовтні 2014 року для акціонерів будь-яких великих банків знайти майже $1,5 млрд на збільшення статутного капіталу, як того вимагав Нацбанк, було абсолютно непосильним завданням. За його словами, "через позицію НБУ врятувати банки було неможливо".

Він також спростував інформацію про судові позови до Ukrlandfarming від інсайдерських компаній у зв'язку з банкрутством VAB, і уточнив, що холдинг веде переговори з ліквідатором банку щодо реструктуризації інсайдерських кредитів на суму $135 млн.

У банк VAB з 21 листопада 2014 року було введено тимчасову адміністрацію. Станом на 1 листопада 2014 року загальний обсяг вкладів 347,3 тис. фізичних осіб у банку становив 9,7 млрд грн, з яких 6,9 млрд грн - внески в межах гарантованої суми відшкодування. Напередодні в НБУ називали цей банк "системним" і обіцяли не допустити його банкрутства. Найбільшим акціонером банку був Олег Бахматюк (86,778%), якому належить агрохолдинг Ukrlandfarming PLC - найбільший сільськогосподарський виробник України. Компанія здійснює свою діяльність через п'ять дивізіонів - зернові культури, яйця і яєчні продукти, цукор, велика рогата худоба і виробництво м'яса, дистрибуція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram