ГоловнаЕкономікаФінанси

ГПУ розслідує розтрату ПриватБанком 19 млрд грн рефінансування

Банк відкидає виведення коштів за кордон.

ГПУ розслідує розтрату ПриватБанком 19 млрд грн рефінансування
Фото: superstas.com

Генпрокуратура здійснює досудове розслідування за фактом заволодіння службовими особами ПриватБанку 19 млрд грн, виділених НБУ як рефінансування.

Як сказано в одній з ухвал Печерського райсуду Києва від 29 липня, кримінальне провадження №42014000000001261 зареєстроване Генпрокуратурою ще 13 листопада 2014 р. за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

Слідство, як йдеться в документі, встановило, що службові особи ПриватБанку шляхом зловживання своїм службовим становищем протягом 2014 року заволоділи коштами НБУ в розмірі понад 19 млрд грн, виділеними на рефінансування ПриватБанку.

Стверджується, що службові особи ПриватБанку видали 42 підконтрольним підприємствам кредити в розмірі від 18 до 73 млн доларів під заставу майнових прав на товар. Ці підприємства, зі свого боку, уклали сумнівні угоди, здійснивши 100% передоплату і переказавши гроші на рахунки нерезидентів нібито з метою отримання товарів. Однак постачання товарів досі не відбулося, а грошей не повернуто.

29 липня 2016 року Печерський райсуд Києва прийняв одразу чотири ухвали (1; 2; 3; 4) в цьому кримінальному провадженні про арешт рахунків. Цікаво, що перед цим судові рішення у справі №42014000000001261 виносили ще в червні минулого року.

Прес-служба ПриватБанку, реагуючи на публікацію цієї інформації, поширила коментар, у якому спростовує виведення рефінансування за кордон.

"Ця інформація (навіть про саму можливість "виведення" кудись рефінансування НБУ) - непрофесійна і не відповідає дійсності. В ситуації політичної кризи і військових дій на Сході України ліквідна позиція банку, природно, погіршилася, спостерігався значний дефіцит коштів на коррахунку, пов'язаний зі зниженням обсягів коштів на рахунках фізичних і юридичних осіб, ПриватБанк у повному обсязі зміг компенсувати за рахунок власних коштів і наданого НБУ рефінансування (за опублікованими НБУ даними, рефінансуванням були оплачені тільки 0,38 грн з кожної гривні вкладів, які були зняті, на відміну від державних і деяких комерційних банків). Тобто виводити просто не було що", - сказано в повідомленні.

Стверджується, що, відповідно до вимог НБУ, ці ресурси були використані тільки для покриття відтоків коштів фізичних осіб.

"Слід зазначити, що з початку 2014 року відтік депозитів фізичних осіб становив 64,4 млрд грн. З них за рахунок коштів банку покрито 38,5 млрд грн. Таким чином, банк власними коштами закрив 62% відтоку коштів фізичних осіб за рахунок погашення кредитного портфеля (35,6 млрд грн) і згортання операцій на міжбанківському ринку. Варто зазначити, що середньозважена процентна ставка за кредитами рефінансування НБУ становить 22,1%, що вище від середньозваженої процентної ставки на депозити фізичних осіб. Тож можна назвати безпідставними вислови деяких конкурентів про те, що банк використовував кошти від рефінансування на будь-які операції, крім повернення вкладів", - підсумували в банку.

Нагадаємо, ПриватБанк - найбільший український банк, входить у трійку системно важливих банків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram