ГоловнаЕкономікаФінанси

Колишнього голову банку "Михайлівський" заарештовано із заставою 138 млн гривень

Його підозрюють у розкраданні 870 мільйонів.

Колишнього голову банку "Михайлівський" заарештовано із заставою 138 млн гривень
Фото: wikimapia.org

Колишнього голову правління банку "Михайлівський" Ігоря Дорошенка  в суботу заарештували за рішенням Шевченківського районного суду Києва на два місяці. Він може вийти на волю під заставу 137,8 млн гривень, повідомила прес-служба Київської прокуратури.

Дорошенка затримали 13 серпня за підозрою в розкраданні коштів банку (стаття 191) і доведенні його до банкрутства (стаття 218-1).

За версією слідства, він реалізував злочинну схему, за рахунок якої з банку вивели багатомільйонну суму грошей вкладників. Підозрюваний нібито на підставі незаконного договору переказав 870 млн гривень на рахунок підприємства з ознаками фіктивності.

Сукупно з банку "Михайлівський" перед банкрутством украли 2,3 млрд гривень, вважають слідчі. Керівництво "Михайлівського" в травні 2016 року переуступило права на ліквідні кредити банку підконтрольній структурі за значно заниженою вартістю. Крім того, в грудні 2015 року менеджмент банку створив окрему комерційну структуру для залучення грошей фізичних осіб на привабливіших умовах. Отримані гроші пішли на кредитування бізнес-проектів менеджменту.

Нагадаємо, що Ігор Дорошенко керував банком "Михайлівський" до 20 травня.Того самого дня банк заявив, що з технічних причин у ньому не працює система "Операційний день банку". Система не працювала весь день, що унеможливлювало доступ куратора до операційних даних. За цей час було здійснено велику кількість операцій з переказу вкладів фізичних осіб з фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс "Михайлівського", що значно збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів.

23 травня банк "Михайлівський" закрили.

Дорошенко намагався влаштуватися в Платинум банк, але призначення заблокував НБУ.

Банк "Михайлівський" належить власникові мережі "Ельдорадо" Віктору Поліщуку. Установу створили влітку 2013 року для кредитування клієнтів магазинів Поліщука. "Михайлівський" - доволі велика установа. Активи становили близько 3 млрд гривень (38-ме місце серед 109 банків, котрі працювали), на депозитних рахунках клієнтів було близько 2 млрд грн.

У червні голова НБУ Валерія Гонтарева закликала посадити Поліщука і Дорошенка у в'язницю за доведення банку до банкрутства. За її словами, їм світить по п'ять років тюремного ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram