ГоловнаЕкономікаФінанси

ЄС назвав умови для виділення Україні нового траншу на €600 млн

Рада повинна ухвалити два законопроекти.

ЄС назвав умови для виділення Україні нового траншу на €600 млн
Марош Шефчович
Фото: ru.sputniknews-uz.com

Європейський Союз вимагає від Верховної Ради ухвалити законопроект, який посилить незалежність регулятора ринку електроенергії ("Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг"), а також законопроект про ринок електроенергії.

Від цього залежить, чи отримає Україна від Євросоюзу новий транш макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро, заявив у п'ятницю віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович.

"Я дуже радий, що ви висловили такий оптимізм з приводу прийняття цих законів у найближчі тижні... Завершення цієї роботи дасть можливість Європейському Союзу і Європейській комісії надати транш у розмірі 600 млн євро макрофінансової допомоги", - сказав він на зустрічі з головою Верховної Ради Андрієм Парубієм.

Спікер сказав йому, що 7 вересня парламентський комітет із питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки проведе засідання, на якому розгляне законопроект про НКРЕКП, а закон про ринок електроенергії вже є в порядку денному на 8 вересня.

Віце-президент Єврокомісії зазначив, що ухвалення цих законів очікують і європейські інститути, і Міжнародний валютний фонд.

Нагадаємо, Європейська комісія від імені ЄС у липні 2015 року виділила Україні кредит у розмірі 600 млн євро - перший транш у рамках нової програми макрофінансової допомоги Україні, загальний бюджет якої становить 1,8 млрд. євро. У наступні місяці передбачалося виділення Європейською комісією ще 1,2 млрд євро - за умови вдалої реалізації економічних і структурних реформ, узгоджених між ЄС і Україною.

600 млн євро Україна розраховувала отримати наприкінці 2015 року, ще 600 - на початку 2016 року. Цього не сталося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram