ГоловнаЕкономікаФінанси

Устенко закликав різати витрати держбюджету, "наскільки це можливо"

"Не живіть у маревних ілюзіях, як ви піднімете доходи".

Устенко закликав різати витрати держбюджету, "наскільки це можливо"
Олег Устенко
Фото: Макс Требухов

Виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що єдина можливість України прожити 2017 рік з прийнятним дефіцитом - скорочувати витрати.

Про це він сказав під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Ніхто ніколи нічого іншого не придумав: якщо вам треба скоротити дефіцит бюджету, який у нас значний, у короткостроковій перспективі - це один рік, - треба різати витратну частину. Не живіть у маревних ілюзіях, як ви піднімете доходи. У короткостроковому періоді це ще нікому не вдалося", - зауважив він.

Устенко також вважає, що скарги політиків на те, що в 2017 році в податковій системі нічого не зміниться, зараз марні. "Це колосальна проблема, але її не можна вирішити, коли ви почали бігти стометрову дистанцію", - сказав він.

Цією проблемою треба було займатися раніше. "Через рік її можна буде вирішити, якщо депутати почнуть обговорювати наприкінці 2016 року", - сказав він.

Устенко додав, що єдина можливість держави швидко підвищити доходи - збільшити збори з підакцизних товарів, але це загрожує колосальним зростанням контрабанди.

У зв'язку з цим Устенко закликає "різати витрати, наскільки це можливо", в тому числі змінюючи пенсійну систему. "У нас є альтернатива - або колапс пенсійної системи, або давайте робити якісь рухи", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram