ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева запропонувала будувати безготівкову економіку, як у Швеції

"У Швеції дуже складно зараз знайти когось, хто хоче отримувати готівку".

Гонтарева запропонувала будувати безготівкову економіку, як у Швеції
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк розробив проект створення в Україні безготівкової економіки.

Про це розповіла голова НБУ Валерія Гонтарева на прес-конференції, присвяченій підсумкам чергового засідання правління НБУ з питань монетарної політики.

"Ми створили дуже великий проект cashless economy, який ми будемо презентувати бізнесу, в тому числі "Укрпошті". Вона теж може допомогти, тому що великі пенсійні суми виплачуються не на картки. І навіть якщо пенсія виплачується на картки, дуже часто гроші знімаються в банкоматах, а не використовуються як безготівкові гроші. Це прикрий приклад", - сказала Гонтарева.

За її словами, Україні потрібен прорив з боку банківської системи в цьому напрямку.

"Один з прикладів того, як потрібно це робити, - це центральний банк Швеції, який зробив дуже модерний проект. У Швеції дуже складно зараз знайти когось, хто хоче отримувати готівку", - сказала Гонтарева.

Вона додала, що це може стати реальним інструментом в боротьбі з чорною і сірою економікою. "Усі ці розрахунки вийдуть з тіні дуже швидко", - сказала Гонтарева.

Нагадаємо, в серпні НБУ повідомив про плани знизити граничну суму розрахунків готівкою до 50 тис. гривень.

Зараз Нацбанком України встановлено граничні суми розрахунків готівкою на рівні 10 тис. гривень для підприємців між собою протягом одного дня і 150 тис. гривень для фізичних осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram