ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ відкликав ліцензію Держзембанку

Заклад проіснував чотири роки, нічого не роблячи. 

НБУ відкликав ліцензію Держзембанку
Фото: EPA/UPG

Національний банк 27 вересня відкликав ліцензію і ліквідував ПАТ "Державний земельний банк", який два місяці тому було визнано неплатоспроможним.

У банку не зберігалися вклади фізичних осіб, тому навантаження на Фонд гарантування вкладів не буде, повідомила прес-служба НБУ.

Земельний банк був створений у липні 2012 року. Планувалося, що він буде здійснювати кредитну підтримку підприємств АПК та впроваджувати відповідні державні програм. Банківську ліцензію Держзембанк отримав восени 2013 року.

Однак в умовах відсутності відповідних змін в законодавство банк з моменту отримання банківської ліцензії майже не здійснював банківської діяльності, передбаченої статутом. На початку квітня 2014 року тодішній голова Нацбанку Степан Кубів заявив, що в Земельному банку нічого не зробили, крім того що влаштували на роботу близько 70 співробітників.

Влітку 2012 року Верховна Рада виключила із Земельного кодексу та закону "Про банки і банківську діяльність" всі положення, які стосуються Зембанку і постановила ліквідувати установу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram