ГоловнаЕкономікаФінанси

"Нафтогаз" не тиснутиме на курс гривні восени, - Гонтарева

Акціонерна компанія закупила велику частину валюти заздалегідь.

"Нафтогаз" не тиснутиме на курс гривні восени, - Гонтарева
Фото: Макс Левин

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" не буде створювати істотного тиску на курс гривні цієї осені, тому що закупила велику частину валюти для розрахунків за імпортний газ заздалегідь. Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарева у відеозверненні до учасників Ukrainian Financial Forum, який сьогодні розпочав свою роботу в Одесі. Організатор форуму - група ICU, співвласницею якої до призначення на високу посаду була Гонтарева.

"Усупереч стереотипам про традиційну осінню девальвацію гривні, цього року ситуація значно відрізняється від попередніх років. Зазвичай восени НАК "Нафтогаз" купувала валюту для оплати природного газу. Але цього разу вона придбала більшу частину валюти заздалегідь. Відповідно, "Нафтогаз" цієї осені не створюватиме істотного додаткового попиту на валюту", - сказала Гонтарева.

Але є фактори, які, навпаки, будуть тиснути на валютний ринок. Зокрема, дозвіл НБУ на виведення дивідендів з України в інвалюті. У липні-серпні із цією метою компанії купили 234 мільйони доларів США.

Нагадаємо, раніше LB.ua зібрав прогнози фінансистів про курс гривні до долара восени 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram