ГоловнаЕкономікаФінанси

UniCredit Group поліпшила прогноз курсу гривні до долара

У цьому році "Нафтогаз" істотно не буде впливати на міжбанківський валютний ринок.

UniCredit Group поліпшила прогноз курсу гривні до долара
Фото: Сергей Нужненко

UniCredit Group поліпшила свій прогноз на курс української валюти до 26,85 гривень за долар США до кінця року (колишній прогноз - 27,5 до одного). Про це йдеться в Banking Flash від 10 жовтня 2016 року - аналітичній розсилці від фінансової групи з італійськими коренями.

Обсяг українського валютного ринку виріс на 7,9% у вересні 2016 року порівняно зі серпнем і на 9,4% порівняно з вереснем 2015 року, відображаючи зростання попиту на валюту з боку імпортерів. Однак 1 млрд дол. траншу МВФ і гарантії США на 1 млрд дол. для України підтримали курс української гривні. А "Нафтогаз" накопичив достатньо валюти для закупівлі газу в жовтні, що нейтралізувало його вплив на валютний ринок.

"Ми очікуємо, що негативний баланс зовнішньої торгівлі буде головним чинником послаблення курсу гривні в четвертому кварталі 2016 року. Однак цей фактор буде пом'якшено сезонним сплеском агроекспорту і низькими цінами на паливо. Ми очікуємо, що сальдо зовнішньої торгівлі трохи покращиться з мінус 669 млн доларів США в четвертому кварталі 2015 року до мінус 550 млн в четвертому кварталі 2016 року, якщо ціни на сільськогосподарську продукцію та енергоносії залишаться стабільними", - йдеться в повідомленні банківської групи.

Водночас заминка з макрофінансовою допомогою від ЄС в 600 млн євро і невизначеність навколо наступного траншу кредиту МВФ в розмірі 1,3 млрд доларів США будуть мати обмежений вплив на обмінний курс в четвертому кварталі 2016 року, оскільки уряд не має істотних валютних витрат в кінці року, а "Нафтогаз" має достатні запаси валюти для закупівель природного газу на найближчі два місяці.

"Виходячи з вищевказаних чинників UniCredit Group поліпшила свій недавній прогноз обмінного курсу гривні до долара до 26,85 грн за дол. до кінця 2016 року (з 27,5 грн за дол.). На нашу думку, обмінний курс гривні до долара буде змінюватися в широкому діапазоні 26,3-27 до кінця 2016 року  залежно від цін на сировинні товари і погодних умов, які стимулюють попит на паливо і природний газ", - йдеться в аналітичному повідомленні.

Нагадаємо, економіст Олексій Блінов з "Альфа-банку" очікує ослаблення гривні без інвестицій навіть при зростанні ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram