ГоловнаЕкономікаФінанси

У проекті бюджету-2017 завищено надходження від НБУ, - економічний журналіст

У Нацбанку очікують 31,2 млрд гривень прибутку за підсумками року.

У проекті бюджету-2017 завищено надходження від НБУ, - економічний журналіст
Андрей Яницкий, редактор экономического отдела LB.ua
Фото: скриншот с youtube-канала ICTV

У проекті бюджету на 2017 рік закладено 41 млрд гривень надходжень прибутку НБУ за поточний рік, тоді як сам Нацбанк інформував Мінфін про очікуваний прибуток на рівні 31,2 млрд гривень, тобто існує ризик невиконання бюджету на майбутній рік, якщо проект не відкоригувати. Цю тему в програмі "Свобода слова" на ICTV порушив Андрій Яніцький, редактор економічного відділу видання LB.ua у своєму запитанні прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману (див. на відео з позначки 35:30).

"У проекті бюджету на наступний рік закладено надходжень від НБУ 41 млрд. Водночас у самому НБУ говорять про те, що мають намір перерахувати тільки 31 млрд (точніше 31,2 млрд, - ред.). Розрив - 10 млрд", - дослівно сказав Яніцький.

У відповідь прем'єр Володимир Гройсман зауважив: якщо 2016 року НБУ зможе переказати 38 млрд гривень у бюджет, то 2017 року під час більшого зростання економіки зможе переказати і 41 млрд. Він також спростував дані LB.ua про те, що затримка з перерахуванням грошей від НБУ до бюджету цього року пов'язана з тиском Адміністрації президента на Кабмін. Також прем'єр-міністр висловив упевненість, що гроші НБУ не призведуть до падіння курсу гривні понад заплановані в проекті бюджету на 2017 рік показники (27,2 грн за долар США).

Побоювання з приводу надходжень від НБУ поділяють і в незалежному центрі досліджень державної політики "Центрі аналітичної стратегії" (CES), заснованому 2015 року, гендиректор української інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала, колишній віце-прем'єр і міністр Словаччини Іван Міклош і музикант і громадський діяч Святослав Вакарчук. У своєму аналізі проекту бюджету на 2017 рік економісти CES пишуть, що "зберігається ганебна практика записувати очікуваний/цільовий, а не фактичний прибуток НБУ. Це потенційно може змушувати НБУ відходити від своїх цілей".

Нагадаємо, сьогодні Рада НБУ схвалила рішення переказати 38 млрд грн свого прибутку за минулий рік у держбюджет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram