ГоловнаЕкономікаФінанси

На ProZorro почалися аукціони з продажу активів банків-банкрутів

Першу статистику про обсяги продажів можна буде побачити наприкінці місяця.

На ProZorro почалися аукціони з продажу активів банків-банкрутів
Юлия Берещенко
Фото: Макс Требухов

У четвер, 17 листопада, відбулися перші аукціони з продажу активів банків-банкрутів у системі ProZorro. Продажі.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

На перші чотири аукціони продавалися права вимоги за кредитами Західінкомбанку, який збанкрутував навесні 2014 року. У кожному з аукціонів узяли участь по два учасники.

"Ми очікуємо, що нова система продажу активів виправдає покладені на неї сподівання. Першу статистику про обсяги продажів з її використанням, скарги та відгуки на її роботу можна буде побачити вже наприкінці листопада. І для більш ґрунтовних висновків потрібно, щоб система успішно попрацювала хоча б кілька місяців і довела, що технічно закриває всі проблемні аспекти, з якими ми стикаємося в роботі незалежних майданчиків", - сказала директор департаменту консолідованого продажу та управління активами фонду Юлія Берещенко.

Система ProZorro.Продажі - дворівнева, складається із центральної бази даних і окремих торгових майданчиків. Лот, внесений банком у систему, відображається відразу на всіх майданчиках одночасно. Учасники (потенційні покупці) можуть реєструватися на будь-якому з майданчиків. Для цього слід заплатити гарантійний внесок, надати фінліцензію і пройти верифікацію. Після чого учасник отримує доступ до аукціону.

При цьому вся інформація про лот і про аукціон публічна, її можуть бачити сторонні спостерігачі. До початку аукціону ніхто, крім адміністраторів центральної бази даних, не знає, скільки учасників конкурують між собою, яку суму запропонували інші учасники. Під час проведення аукціону всі учасники залишаються анонімними. Той, хто запропонує більшу суму за лот, отримає перевагу в аукціоні - він зробить свій хід після всіх інших учасників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram