ГоловнаЕкономікаФінанси

ФДМ продав китайцям держбанк за 83 млн гривень (оновлено)

На Український банк реконструкції та розвитку був лише один покупець.

ФДМ продав китайцям держбанк за 83 млн гривень (оновлено)
Фото: obozrevatel.ua

Державний пакет 99,9945% акцій Українського банку реконструкції та розвитку продано за стартовою ціною - 82,827 млн грн, повідомив ведучий аукціону, що відбувся у Фонді державного майна.

Фонд отримав заявку на участь в аукціоні лише від одного покупця - найбільшої спотової товарної біржі Китаю Bohai Commodity Exchange. УБРР був проданий їй за стартовою ціною, йдеться у повідомленні ФДМ.

"Новим власником стала китайська компанія Bohai Commodity Exchange Co., Ltd. (BOCE) - найбільша спотова товарна біржа в Китаї з річним оборотом 1 трлн дол. США. Компанія заснована у 2009 році за участю приватних китайських громадян, кількох державних компаній, а також муніципалітету штату Тянцзінь, КНР", - сказано в повідомленні.

Голова ФДМ Ігор Білоус побажав, щоб банк став мостом, який з'єднає бізнес-кола України і Китаю і залучить до приватизації нові китайські компанії.

Оновлення. Генеральний директор BOCE Дун Шенг повідомив, що через УБРР біржа буде знайомити китайців з об'єктами приватизації України

"За допомогою УБРР і біржі Bohai ми плануємо ознайомити китайських інвесторів з найцікавішими приватизаційними об'єктами України. Щоб китайські інвестори набралися сміливості і взяли участь в українському приватизаційному процесі", - наводить слова Дун Шенга агентство Українські Новини.

УБРР зосередиться на проведенні операцій з розрахунку між українськими і китайськими клієнтами.

Минулого разу, у квітні 2016 року, аукціон з продажу УБРР не відбувся через відсутність покупців. Після чого НБУ оголосив про плани ліквідувати цей банк, якщо його не вдасться приватизувати на повторному аукціоні.

"Тому Фонд держмайна доклав максимум зусиль до приватизації цього активу, щоб банк уникнув ліквідації, а держава отримала кошти в бюджет", - зазначає ФДМ.

Зараз ключовою вимогою до інвестора є поповнення капіталу на 2,5 млн, до 120 млн грн, з метою виконання нормативів НБУ. Фонд держмайна сподівається, що НБУ в найкоротші терміни надасть необхідні дозволи для входження китайського інвестора в капітал банку з метою розвитку діяльності в Україні.

Нагадаємо, УБРР заснували 2004 року для розвитку і корпоративного, і малого та середнього бізнесу шляхом середньо- і довгострокового кредитування. Його власником спочатку була Державна інноваційна фінансово-кредитна установа, потім Державна інвестиційна компанія. У 2013 році банк передали Мінфіну, а уряд Миколи Азарова передбачав створити на його основі Банк розвитку.

УБРР на початку жовтня 2016 року займав 100-те місце серед 100 діючих українських банків за розміром активів - 118,721 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram