ГоловнаЕкономікаФінанси

Яресько побачила ознаки PR-кампанії проти реструктуризації держборгу

Колишній міністр фінансів вважає, що послуги лобістів у 2015 році були необхідні.

Яресько побачила ознаки PR-кампанії проти реструктуризації держборгу
Фото: yes-ukraine.org

Колишній міністр фінансів Наталія Яресько побачила ознаки негативної PR-кампанії проти операції реструктуризації держборгу, проведеної 2015 року.

Про це повідомляють на її сторінці у фейсбуці.

"Я здивована і засмучена тим, що сьогодні бачу ознаки негативної PR-кампанії, що ведеться проти угоди про реструктуризацію боргу, проти наших успішних інвестиційних промоцій, проти наших успішних дій", - заявила Яресько, очевидно, маючи на увазі статтю "Української правди" під назвою "Битва за Вашингтон. Лобі Яценюка-Яресько".

Журналісти провели розслідування про використання Україною послуг лобістської компанії APCO Worldwide під час операції реструктуризації державного боргу у 2015 році. У статті робиться висновок, що Мінфін Яресько "в питаннях лобізму у США більше цікавив піар і швидкий результат, ніж реальні зміни в Україні", і що проблему надання держгарантій за кредитами України потрібно буде вирішувати ще 20 років.

Яресько підтвердила, що Україна використала послуги різних радників (Lazard, White & Case, APCO), і підкреслила, що допомога лобістів була Україні вкрай необхідна.

"Комунікаційна кампанія, яка супроводжувала переговори з бондхолдерами, була невід'ємною і дуже важливою їхньою частиною. Завдяки всебічній підтримці, яку ми змогли отримати від усіх міжнародних фінансових ЗМІ і впливових політичних лідерів, ми створили умови, за яких власники українського боргу були просто змушені сісти за стіл переговорів і надати Україні безпрецедентне списання 20% боргу. Без належної комунікації досягти цього було б неможливо. Це PR? Можливо, але дуже потрібний PR для досягнення завдання, яке стояло перед країною", - заявила колишній міністр.

Вона нагадала, що операція реструктуризації держборгу України отримала позитивну оцінку з боку уряду США, органів Євросоюзу, Міжнародного валютного фонду, Європейського банку реконструкції і розвитку, міністерств фінансів "великої сімки", всесвітньо відомих економістів і ключових міжнародних ЗМІ.

"Єдиною стороною, яка виступила проти угоди, була Російська Федерація", - нагадала Яресько.

Нагадаємо, 27 серпня 2015 року прем'єр Арсеній Яценюк повідомив, що приватні власники українських боргових паперів погодилися списати 20% боргу і відстрочити боргові виплати на чотири роки в обмін на підвищення процентної ставки з 7,22% до 7,75% і на ще один цінний папір - Value Recovery Instrument (VRI). Цей папір принесе кредиторам гроші тільки в разі зростання української економіки темпами понад 3% після 2019 року. При цьому ВВП країни має перевищити 125,4 млрд доларів США (на кінець 2015 року очікувалося лише 84,3 млрд доларів США).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram