ГоловнаЕкономікаБізнес

Присяжнюк хоче скасувати мінімальні ціни на цукор

МінАПК пояснює, що в Україні деформувався ринок цукровиробництва.

Присяжнюк хоче скасувати мінімальні ціни на цукор
Фото: focus.ua

Міністерство аграрної політики і продовольства, яке очолює Микола Присяжнюк, розробило законопроект, яким пропонує скасувати мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк.

Законопроект, оприлюднений на офіційному сайті, пропонує виключити пункти щодо мінімальних цін на цукор і цукровий буряк у Законі "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру".

Мінагрополітики пропонує включити в квоту "А", крім виробленого в Україні бурякового цукру, ще й цукор із очерету, а також імпортний цукор. Квота "А" - максимальна кількість цукру, призначена для поставки на внутрішній ринок.

Квоту "А" розподілятимуть між цукровими заводами не пізніше 1 жовтня. Цукор для державних потреб закуповуватимуть у виробників, які отримали квоту "А".

Мінагрополітики пропонує заборонити реалізацію цукру понад квоту на внутрішньому ринку.

Зокрема, відомство пропонує реалізовувати його на експорт, зараховувати до квоти "А" на наступний маркетинговий рік, а також використовувати для виробництва експортованої харчової продукції та біопалива.

За реалізацію цукру на внутрішньому ринку поза квотою буде встановлено штраф у розмірі подвійної його вартості.

Мінагрополітики пропонує здійснювати розрахунки між учасниками цукрового ринку тільки в грошовій формі.

Згідно з пояснювальною запискою, нині в Україні майже 60% вироблених цукрових буряків переробляють за давальницькою схемою, що деформує ринок і сприяє корупції.

Реалізація цього закону сприятиме забезпеченню продовольчої безпеки держави і потреб внутрішнього ринку в буряковому цукрі вітчизняного виробництва.

Нагадаємо, 2011 року було виготовлено рекордний за останні три роки обсяг цукру - 2,33 млн тонн - за внутрішньої потреби 1,7-1,9 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram