ГоловнаЕкономікаБізнес

Зарплату працівників McDonald's виміряли в бігмаках

З'ясувалося, що вона істотно відрізняється залежно від країни.

Зарплату працівників McDonald's виміряли в бігмаках
Фото: business-pl.ru

Американський учений виміряв зарплати співробітників McDonald's у різних країнах за кількістю бігмаків, які можна придбати на цю суму.

Економіст Орлі Ашенфельтер з університету Принстона проаналізував зарплати в McDonald's, щоб спробувати відповісти на запитання: чи впливає місце перебування працівника на його добробут, тобто пов'язані бідність/багатство з якостями окремої людини чи на них впливають зовнішні обставини (і якщо так, то наскільки?).

З'ясувалося, що співробітники McDonald's по всьому світу отримують абсолютно різну зарплату. Так, у США за годину роботи в мережі ресторанів можна заробити 2,41 бігмака. В Індії аналогічний показник становить 0,35 бігмака, в Японії - перевищує позначку в 3 бігмаки. У Росії за годину роботи в McDonald's можна заробити 1,19 бігмака.

Україну в цьому дослідженні включено в Східну Європу, де за годину роботи в ресторані можна заробити 0,8 бігмака.

При цьому з плином часу показники можуть помітно змінюватися. Зокрема, учений з'ясував, що в Росії протягом 2000-2007 років зарплати в McDonald's зросли більш ніж на 350%. Тоді як сам бігмак подорожчав трохи більше, ніж на 80%. Отже, зарплати в російському McDonald's, якщо їх вимірювати в гамбургерах, суттєво зросли.

Нагадаємо, вартість бігмака також використовує журнал The Economist, який із його допомогою порівнює, наскільки ту чи іншу валюту переоцінено або недооцінено щодо інших. Наприклад, згідно з останнім рейтингом, гривню недооцінено щодо долара на 50%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram