ГоловнаЕкономікаБізнес

Є ризик введення квот на експорт зерна, - думка

Якщо Росія обмежить експорт зерна, то Україна теж про це задумається.

Є ризик введення квот на експорт зерна, - думка
Фото: automotorblog.com

Щодо обмежень на експорт зерна через неврожаї, то показовим буде приклад Росії. Якщо там обмеження запровадять, то в Україні будуть всі причини вдатися до аналогічних заходів. Про це LB.ua сказав керівник компанії Grain Ukraine Богдан Тимків.

"Передноворічний баланс на зернові остаточно покаже, чи варто вдаватися до обмежувальних заходів 2013 року (січень-червень). На жаль, альтернатив квотуванню немає. Головне не вдаватися до введення мита, оскільки при цьому страждає тільки виробник, і виграшу в такій політиці для економіки немає", - сказав експерт.

За його словами, зараз баланс зернових в Україні не дає підстав для вживання обмежувальних заходів в сезоні 2012/13 маркетингового року (МР). Правда, в групі ризику знаходиться пшениця. Наприклад, урожай пшениці цього року на 10% нижче (15 млн т), ніж 2010/11 МР (16,8 млн т), коли вводилося квотування. Проте за рахунок більш високих перехідних залишків (6,5 млн т на початок 2012/13 проти 3,2 млн т в 2010/11 МР) загальна пропозиція вище від сезону, коли було квотування (на 1,5 млн т).

Ризик обмежень все-таки слід враховувати в торговельній політиці компаній, вважає Тимків. На його думку, в значній групі ризику також перебуває ячмінь. Експортний попит на нього високий, а загальна пропозиція знизилася (близько 8 млн т, а саме 6,5 млн т виробництво плюс 1,4 млн т запаси) проти 9,1 і 9,6 млн т в 2010/11 і 2011/12 відповідно). Але введення квотування на цю культуру призведе як до втрати зовнішніх ринків збуту, так і інтересу аграріїв надалі сіяти ячмінь.

Нагадаємо, Україна наразі не поспішає експортувати зерно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram