ГоловнаЕкономікаБізнес

Податкові зміни позбавлять аграріїв 20 млрд грн, - УКАБ

Сільське господарство може стати збитковим.

Податкові зміни позбавлять аграріїв 20 млрд грн, - УКАБ
Фото: sannews.com.ua

Реформа оподаткування в агропромисловому комплексі може призвести до втрат аграріїв у сумі близько 20 млрд грн.

"Прибутки всієї аграрної галузі 2011 року становили менше за 26 млрд грн... Їх отримали 42,6 тис. підприємств і фермерів, що забезпечують роботою 580 тис. осіб у сільській місцевості. У разі скасування пільг з ПДВ більшість господарств стануть збитковими, і мова вже не буде йти про розвиток, а лише про можливість виживання", - зазначає віце-президент Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Макар.

Експерти УКАБ підкреслюють, що серед питань, які найбільше турбують аграріїв, є скасування галузевих пільг з ПДВ, передбачене концепцією реформування податкової системи (щорічні втрати аграріїв від такого кроку становитимуть більше за 13 млрд грн), а також відшкодування ПДВ при експорті зерна і технічних культур, вже передбачене Податковим кодексом (втрати становлять близько 6 млрд грн щорічно).

Крім цього, існують інші законодавчі пропозиції, зокрема проект закону про внесення змін до статті 209 Податкового кодексу України (щодо особливостей сплати податку на додану вартість сільськогосподарськими підприємствами) з реєстраційним номером 10731 та інші.

Нагадаємо, економісти допускають, що зростання в агросекторі зміниться спадом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram