ГоловнаЕкономікаБізнес

Азаров планує продавати зерно в Йорданію

Прем'єр знайшов на Близькому Сході серйозного партнера.

Азаров планує продавати зерно в Йорданію

Україна має намір організувати постачання зерна в Йорданію.

Про це йдеться в повідомленні уряду України з посиланням на результати зустрічі прем'єр-міністра Миколи Азарова з головою Палати депутатів йорданського парламенту Абделькарімом Аль-Дугмі.

"Ми розцінюємо Йорданію як одного з найважливіших партнерів на Близькому Сході", - заявив прем'єр, додавши, що, крім постачання зерна, Україна також пропонує побудувати зерносховище в місті Акаба.

Нагадаємо, що агрохолдинг "Нібулон" експортує в Йорданію щонайменше 200 тис. тонн пшениці цього сезону.

У багатьох країн уже є розуміння перспективності України, тепер наші перспективи і можливості треба правильно "запакувати і подати". Ми реально можемо вирішити проблему цілої низки країн у питаннях продовольства

— Олег Бахматюк, власник агрохолдингу UkrLandFarming

За сезон 2011-2012 років (закінчився 1 липня) Україна постачила на зовнішні ринки 21,8 млн тонн зерна, а саме: 5,17 млн тонн пшениці, 13,86 млн тонн кукурудзи і 2,58 млн тонн ячменю. Експорт міг би бути ще більшим, однак експортні мита, введені урядом на перші чотири місяці сезону, знизили обсяг відвантажень на кілька мільйонів тонн.

Цього року врожай зернових очікують на рівні 46-46,5 млн тонн. При цьому експорт за перші два місяці становив майже 3 млн тонн. Раніше зернотрейдери зобов'язалися перед Мінагрополітики експортувати не більш ніж 19,4 млн тонн зерна цього маркетингового року. Компанії можуть безперешкодно вивезти 4 млн тонн пшениці, 3 млн тонн ячменю і 12,4 млн тонн кукурудзи. За потреби ці показники можуть переглянути. Зокрема, в Українській зерновій асоціації вважають за доцільне підвищити граничну межу експорту пшениці.

Українська влада вважає, що цього сезону не видно підстав для введення квот на експорт зернових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram