ГоловнаЕкономікаБізнес

У трейдерів залишилося 10 днів вільного експорту пшениці

Підбито підсумки вивозу зернових за перший квартал нинішнього сезону.

У трейдерів залишилося 10 днів вільного експорту пшениці
Фото: automotorblog.com

Експорт зерна з України за підсумками першого кварталу нинішнього зернового сезону (почався в липні) становив 5,5 млн тонн.

Як повідомляє Українська аграрна конфедерація, з цього обсягу 1,45 млн тонн склала кукурудза, 1,35 млн тонн - ячмінь, 2,6 млн тонн - пшениця. Крім того, з України вивезли 600 тис. тонн рапсу і 160 тис. тонн сої.

УАК наголошує, що поточний обсяг експорту пшениці скоро наблизиться до позначки 3,2 млн тонн (80% від визначеного балансом обсягу експорту пшениці на 2012-2013 маркетинговий рік), після досягнення якої трейдерам і уряду потрібно буде домовлятися про подальші дії на ринку цієї культури. "Таким чином, трейдери можуть вільно експортувати ще тільки 600 тис. тонн пшениці, це близько 10 днів роботи", - зазначив генеральний директор УАК Сергій Стоянов.

Сьогодні ми маємо в інтервенційному фоні 25% від внутрішньої потреби в зерні. Цього повністю достатньо, щоб забезпечити продовольчу безпеку країни

— Микола Присяжнюк, міністр аграрної політики і продовольства

Нагадаємо, зернотрейдери зобов'язалися перед Мінагрополітики експортувати не більше за 19,4 млн тонн зерна нинішнього меркетингового року. Компанії можуть безперешкодно вивезти 4 млн тонн пшениці, 3 млн тонн ячменю і 12,4 млн тонн кукурудзи. Водночас аналітики та учасники ринку вважають заявлений обсяг за експортом пшениці занадто низьким.

"Міністерство аграрної політики та продовольства не взяло до уваги великі перехідні запаси продовольчої пшениці в країні (що становили близько 5 млн тонн на кінець червня), яких з урахуванням гарного врожаю пшениці цього року в розмірі близько 15 млн тонн буде більш ніж достатньо для задоволення річної потреби внутрішнього ринку", - заявила раніше старший аналітик Dragon Capital Тамара Левченко. В Українській зерновій асоціації вважають, що пшениці можна експортувати на 1,5 млн тонн більше, ніж запропонувало міністерство.

Також у Мінагрополітики визнають, що при поточних темпах вивезення пшениці обсяг в 4 млн тонн буде вичерпано вже в лютому. У такому випадку у відомстві не виключають, що будуть вводитися обмеження або навіть мораторій на експорт пшениці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram