ГоловнаЕкономікаБізнес

Продавців харчів перевірятимуть удвічі частіше

Уряд перегляне критерії оцінки ризику товарів і послуг.

Продавців харчів перевірятимуть удвічі частіше
Фото: analytics.in.ua

Кабмін має намір посилити контроль за якістю продовольства, алкоголю і тютюну.

Якщо зараз планові перевірки підприємств, які продають такі товари, відбуваються щонайчастіше раз на рік (це офіційно, представники бізнесу нарікають, що їх значно більше), то незабаром контролери приходитимуть до них двічі на рік, пише "Коммерсантъ-Украина".

Із 2008 року перевірки залежать від того, до якої категорії ризику належать ті чи інші товари та послуги. У Мінекономрозвитку пропонують переглянути критерії оцінки ступеня ризику.

Зокрема, пропозиції передбачають звільнення від перевірок виробників і їх проведення для продавців товарів і послуг. При цьому перелік товарів високого ризику скоротиться. У ньому залишаться харчі, алкоголь, тютюн, дитячі товари, пальне, а також деякі послуги: оздоровлення та відпочинок дітей, постачання електрики, газу і води.

Українські продукти є обличчям держави на світовому ринку. Щодо внутрішнього ринку, то вітчизняне продовольство відповідальне за здоров\'я українського населення

— Микола Присяжнюк, міністр аграрної політики і продовольства

Частина послуг, які належать до категорії високого ступеня ризику, переміститься в середню групу. Серед них: продаж електротоварів, одягу, взуття, а також туристичних, готельних, транспортних послуг і послуг зв'язку. Реалізацію інших товарів і послуг запропоновано зарахувати до низького ступеня ризику. До цієї ж категорії також включили товари, які ще вважають такими, що мають високий ступінь ризику для здоров'я і безпеки споживача: фарбу, косметику, продукцію хімії й агрохімії.

Продавців товарів групи з високим ступенем ризику перевірятимуть двічі на рік, для решти груп періодичність залишається колишньою - раз на два роки і раз на три роки відповідно.

Нагадаємо, Україна посіла 44 місце серед 105 країн світу в рейтингу якості харчів, складеному The Economist Intelligence Unit. Країна отримала 58,4 бала зі 100 можливих.

Прем'єр-міністр Микола Азаров у грудні минулого року заявив, що більшість українських продуктів не відповідають стандартам якості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram