ГоловнаЕкономікаБізнес

Трейдери відмовляться від експорту пшениці

У Мінагрополітики переконали їх взятися за інші культури.

Трейдери відмовляться від експорту пшениці

Експорт пшениці з України буде припинено в середині листопада, після чого трейдери переорієнтуються на фуражне зерно, зокрема кукурудзу. Така домовленість була досягнута на нараді в Мінагрополітики в п'ятницю.

Зараз ліміт на вивезення пшениці встановлено на рівні близько 5 млн тонн. "Десь до 15 листопада ми якраз і виходимо на цей обсяг. Після цього трейдери зобов'язалися припинити роботу з пшеницею і переключитися на інші культури, в першу чергу кукурудзу", - цитує Forbes.ua Володимира Клименка, гендиректора Української зернової асоціації.

Один з учасників наради також зазначив, що міністерство ще не визначилося, чи буде підкріплювати усні домовленості офіційним документом. "За великим рахунком, це неважливо, тому що всі розуміють, що вийти за межі обіцянок собі дорожче", - додав він.

Незважаючи на те, що у нас була посушлива осінь, не дуже гарна зима з морозами, яких не було 60 років, тим не менш, ми розраховуємо на досить гарний урожай і не плануємо вводити ніяких обмежень

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

Пшеничний експорт на рівні 5 млн тонн - це 3% світової торгівлі цією культурою поточного сезону. Цього достатньо, щоб Україна могла залишитися в топ-10 постачальників пшениці на світовий ринок

Водночас незрозуміла ситуація з експортом пшениці з України підштовхує світові ціни на пшеницю вгору. У п'ятницю ф'ючерси на пшеницю в США і Європі подорожчали більш ніж на 1%.

Нагадаємо, що станом на 16 жовтня експорт зерна з України становив 7,1 млн тонн, з них пшениці - 3,565 млн тонн (2,896 млн тонн продовольчої пшениці). Минулого сезону обсяг експорту зерна з України становив 21,8 млн тонн порівняно з 12,8 млн тонн в сезоні 2010-2011 років. Експорт пшениці тоді становив 5,17 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram