ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна постраждає від великих мит на імпорт феросплавів, - думка

Російські металурги можуть опинитися в кращому становищі, ніж українські.

Україна постраждає від великих мит на імпорт феросплавів, - думка
Фото: wellnews.ru

Експерти дають негативну оцінку спробам групи "Приват" та Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА) ввести обмежувальні мита на ввезення феросилікомарганцю, пише видання "Факти і Коментарі".

У своєму зверненні до Міністерства економічного розвитку та торгівлі та Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі феросплавники просили провести спеціальне розслідування щодо імпорту в Україну цієї сировини.

"Якби українські заводи запропонували металургійним підприємствам феросплави за такими цінами, які вони вказують на митниці під час експорту, наші металурги вишикувалися б у чергу на покупку", - зазначив аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Олександр Макаров.

Митна статистика свідчить про те, що протягом минулого року українські виробники феросплавів активно експортували свою продукцію за ціною в межах 980 доларів за тонну (хоча восени 2011 року ціна феросилікомарганцю в сусідній з Україною Туреччині становила близько 1200 доларів за тонну), пише видання. Тим часом у самій Україні відпускні ціни Нікопольського, Запорізького та Стаханівського феросплавних заводів у торік сягнули 1500 доларів за тонну, а іноді доходили і до 2000 доларів". У підсумку, пише видання, низка українських металургійних підприємств почала нарощувати імпорт марганцевих феросплавів із далекого зарубіжжя, зокрема з Південної Африки та Південної Кореї.

Експерти зазначають: якщо наші металургійні підприємства будуть змушені купувати винятково українські феросплави, то собівартість тонни вітчизняного прокату збільшиться. А це суттєво погіршить конкурентоспроможність українського прокату порівняно з тим самим російським. "Це означатиме, що економічний стан України ще більш уразливий. Адже металургія є однією з ключових статей українського бюджету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram