ГоловнаЕкономікаДержава

Україна готова вкластися у транскаспійський газопровід

Україна готова вкласти в будівництво транскаспійського газопроводу до 790 млн євро за умови долучення до нього відгалуження до СПГ-термінала в грузинському порту Кулеві, звідки газ можна буде доправляти в Україну морем.

Україна готова вкластися у транскаспійський газопровід
Фото: rian.ru

Транскаспійський газопровід мають прокласти територією Азербайджану та Грузії, оминаючи Росію, пише "КоммерсантЪ-Украина". Система потужністю 30 млрд кубометрів на рік дозволить транспортувати газ із Туркменії в газопровід Nabucco, який є конкурентом лобійованого "Газпромом" трубопроводу "Південний потік". Вартість проекту становить 7,9 млрд євро.

Москва намагається будь-що не допустити будівництва газопроводу. Ключовий російський аргумент, за словами співрозмовника газети в міністерстві закордонних справ РФ, зводиться до того, що юридично статус Каспійського моря досі не визначено, його дно не розмежовано, а тому Баку й Ашгабад не мають права прокладати трубопровід без згоди всіх прибережних країн. Азербайджан же наполягає, що може залагодити ці питання з Туркменією на двосторонніх засадах.

Офіційно в міненерго і "Газпромі" не коментують можливої участі України в цьому проекті. Але, за словами високого джерела в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго, Україна вже надіслала офіційну пропозицію про свою участь у проекті Туркменії й Азербайджану.

"Ми готові вкласти кошти в розмірі до 10% від загальної вартості проекту за умови, що газопровід з'єднають із СПГ-терміналом Кулеві в Грузії. В Україні газ прийматиме термінал, який планують побудувати в порту "Южний", - зазначило джерело. Для цього необхідно прокласти відгалуження від транскаспійського газопроводу, що дозволить збільшити обсяг перевалки через термінал у Кулеві з нинішніх 10 до 20 млрд кубометрів газу на рік.

Нагадаємо,

Україна має намір побудувати термінал зрідженого газу в порту "Южний" за 846 млн євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram