ГоловнаЕкономікаДержава

Росія може припинити транзит газу територією України

Росії має можливості в майбутньому мінімізувати транзит газу територією України, але це економічно недоцільно.

Росія може припинити транзит газу територією України
Фото: www.acus.org

Таку думку висловив голова комітету Державної думи з енергетики Іван Грачов.

"Мінімізувати транзит територією України ймовірно, зважаючи на ресурси, які має РФ. Але я вважаю, що це недоцільно", - сказав він.

За його словами, до такого висновку спонукає аналіз ціни "Південного потоку" і поява нових транзитних країн, територією яких проляже цей газопровід.

При цьому Грачов підкреслив, що для будівництва необхідні фінансування, технології та відповідні відносини з країнами ЄС. Також, аби усунути транзитну роль України, розглядають можливість будівництва третьої гілки "Північного потоку". "Краще домовитися з Україною. В іншому разі потреба в українських транспортних можливостях різко поменшає", - сказав експерт.

"Україна і Росія ще мають час домовитися. Так буде десь до кінця року (на грудень заплановано початок будівництва підводної частини "Південного потоку" - Ред.)", - сказав Грачов.

Нагадаємо, 30 березня офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що "Газпром" і далі переводитиме транзит із території України на інші маршрути - через Білорусь і нові морські газопроводи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram