ГоловнаЕкономікаДержава

Азаров: Україна зацікавлена ​​у катарському газі

Він утричі дешевший за російський.

Азаров: Україна зацікавлена ​​у катарському газі
Фото: Макс Левин

Україна вивчає можливість придбання та способи доставки скрапленого газу з Катару, повідомив журналістів прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Україна наполегливо працює над диверсифікацією джерел постачання газу і вивчає можливість придбання газу в Катарі, способи його доставки", - сказав він.

М. Азаров зазначив, що ціна катарського газу з урахуванням доставки на сьогодні втричі нижча, ніж ціна російського газу.

За його словами, нині Катар є третім світовим виробником скрапленого газу і почав використання нових технологій його виробництва, які для України дуже цікаві з урахуванням планів із будівництва LNG-терміналу.

Прем'єр-міністр зазначив, що політичні контакти між Україною та Катаром налагоджено на доволі високому рівні, що дає надію на конкретні результати щодо співпраці в газовій сфері.

Ми ведемо переговори і практично вже домовилися з іншими постачальниками нафти і газу

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

Він також повідомив, що наприкінці року Катар може відвідати Президент України Віктор Янукович. "Думаю, що і Президент України наприкінці цього року також буде з візитом у Катарі. Таким чином, співпраця з цією енергетично важливою країною, на мій погляд, розвивається доволі динамічно, інтенсивно. Думаю, це дасть певний результат", - сказав М. Азаров.

При цьому він зазначив, що паралельно з планами закупівлі газу розглядають також питання закупівлі Катаром продукції в Україні. "Оскільки ми щось купуватимемо в Катарі, отже, нам треба щось Катару продавати", - сказав прем'єр. При цьому він не уточнив, про яку саме продукцію йдеться.

Нагадаємо, Україна планує збудувати в порту "Південний" термінал скрапленого газу за 846 млн євро. Прогнозований термін будівництва - 49 місяців. Запуск терміналу планують через 30 місяців, 2016 року, перший повний рік роботи - 2018-й.

Тим часом у Росії вважають, що в України поки немає джерел газу, альтернативних російським. У тому числі це стосується і скрапленого. Генеральний директор Фонду національної енергетичної безпеки (РФ) Костянтин Сімонов упевнений, що за цей ресурс ведуть запеклу боротьбу європейські країни, тому Україна не має шансів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram