ГоловнаЕкономікаДержава

Україна порушує правила СОТ

Власникам меткомбінатів знадобилася сировина.

Україна порушує правила СОТ
Фото: solo-consulting.com

Уряд визначив на 2012 рік квоту на експорт металобрухту в обсязі 900 тис. т, йдеться в постанові №388, винесеній іще 3 травня, але оприлюдненій лише вчора. Про це пише Юрій Панченко в українському "Коммерсанте".

Запровадження квоти вигідне для власників деяких меткомбінатів. Зокрема, на брухті працює Донецький електрометалургійний завод (власник - російський "Мечел", основний акціонер якого - Ігор Зюзін), а решта меткомбінати використовують брухт у співвідношенні 200-250 кг на тонну сталі. "У другій половині року "Донецьксталь" (власник - Віктор Нусенкіс, - LB.ua) планує запустити електродугові печі, повністю орієнтовані на брухт. Тому введення квоти - це логічний крок", - говорить аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка.

При цьому рішення Кабміну суперечить зобов'язанням України перед державами СОТ. Партнер юрфірми Astapov Lawyers Олег Мальський уточнює, що правила СОТ не забороняють експортні квоти в категоричній формі. Тобто Україні доведеться довести, що обмеження необхідні.

Це не перше порушення Україною своїх зобов'язань перед країнами СОТ. У грудні 2010 року депутати ухвалили закон "Про внесення змін до деяких законів щодо операцій з металобрухтом" і перенесли на три роки планове зниження експортних мит на металобрухт із 24% до 21%. Замість 2011 року це зниження відбудеться лише на початку 2014 року. При цьому умови вступу України в СОТ визначали, що експортне мито на металобрухт повинно щорічно знижуватися на 3%.

Однак цей крок не спричинив конфлікту - країни СОТ обмежилися протестним листом Єврокомісії. Цього разу уникнути гніву європейців буде складніше, адже це повторне порушення. Утім, уряд визначив дуже високу квоту, яку Україна заледве чи зможе здолати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram