ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін запропонував заходи боротьби з безробіттям

Серед них немає істотних стимулів для бізнесу створювати нові робочі місця.

Кабмін запропонував заходи боротьби з безробіттям
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів у середу подав на розгляд парламенту законопроект "Про зайнятість населення", пише "Коммерсантъ-Украина".

Новий варіант законопроекту передбачає розширення переліку категорій громадян, які мають додаткові гарантії сприяння працевлаштуванню.

Окрім молоді, що закінчила навчання, дітей-сиріт, одного з батьків, які утримують дитину до 6 і 14 років або дитину-інваліда, додаються ще громадяни, які пройшли примусове лікування.

Вводиться обмеження для інвалідів - гарантії отримають тільки ті, хто не досяг пенсійного віку. У новому варіанті буде збережено нинішній розмір квоти для роботодавців, що наймають людей із зазначених категорій, - 5% від середньої чисельності штатних співробітників для підприємств з чисельністю понад 20 осіб.

Водночас, якщо роботодавець створить нове робоче місце і працевлаштує на нього представника цієї категорії громадян, то на рік отримає 100%-ву компенсацію зі сплати єдиного соціального внеску.

Загалом у законопроекті немає істотних стимулів для бізнесу створювати нові робочі місця. З'явилася лише одна пільга зі сплати єдиного соцвнеску (на 50%) для тих роботодавців, які попереднього року створили нові високооплачувані робочі місця.

Обмеження щодо зарплати - не менш ніж три мінімальні зарплати (зараз - 3282 грн). Але така пільга не порівнянна з витратами на створення одного робочого місця.

Водночас зміняться умови і для самих безробітних. Якщо після отримання одноразової допомоги на відкриття свого бізнесу підприємство через два роки закриється, то безробітний більше не зможе претендувати на отримання коштів на повторне відкриття бізнесу.

Окрім того, в новій версії законопроекту з'явилися вікові обмеження для отримання ваучера на освіту або отримання нової кваліфікації (не більш ніж 10 прожиткових мінімумів для працездатних - зараз це майже 11 тис. грн) - досягнення пенсійного віку.

Також за участь у громадських або тимчасових роботах зареєстрований безробітний позбавляється виплат із безробіття до закінчення зайнятості, тимчасом як зараз безробітний отримує обидва види виплат.

Нагадаємо, реальна кількість безробітних в Україні становить 1,7 млн осіб. Усього станом на кінець квітня в Україні налічували 20,3 млн працюючих осіб, 0,5 млн офіційних безробітних (тобто тих, хто зареєструвався в центрах зайнятості) і 13,7 млн пенсіонерів, з яких 1,8 млн - працюючі пенсіонери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram