ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" готується суттєво збільшити видобуток газу

НАК видали дозволи на найбільші родовища.

"Нафтогаз" готується суттєво збільшити видобуток газу
Фото: EPA/UPG

НАК "Нафтогаз України" в 2011-2012 роках отримав вісім спеціальних дозволів на розвідку і видобуток нафти і газу на найбільших площах, пише "КоммерсантЪ-Украина".

"Це дуже великі об'єкти: якщо раніше ми отримували ділянки по 50-100 кв. км, то ці дозволи дозволяють нам вести видобуток на площі 3,5 тис. кв. км", - заявив заступник директора департаменту з видобутку газу та нафти НАК Василь Гладун.

За оцінками НАК, до 2020 року на цих ділянках можуть видобувати близько 7 млрд кубометрів газу на рік.

Утім у "Нафтогазу" немає ні технологій, ані коштів для самостійної розробки, зазначає провідний експерт енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко. Тому для реалізації цих проектів НАК залучила міжнародних видобувачів.

Італійська Eni вже вивчила попередні документи і готує ТЕО для проведення розвідки Яблунівського, Абазівського та Скіфського родовищ, зазначив Гладун. Спільно з німецькою RWE "Нафтогаз" вивчає площу Лучицького родовища (нині проводять його сейсмічне 3D-дослідження), французька Total веде роботи на глибоководній частині Чорного моря, а американська Exxon / Mobil - на південному сході України.

У зарубіжних компаніях зазначають, що українські родовища мають середні ризики видобутку. Коефіцієнт ризику прибутковості українських нафтогазових проектів становить 3,2 для наземних і 3,7 для підводних проектів. Для порівняння - в Росії та США цей показник становить 3,9, а у Венесуелі - взагалі 5.

Нагадаємо, раніше в травні було підбито підсумки конкурсів із розробки Юзівської та Олеської газових площ із запасами сланцевого газу. Їх переможцями стали британсько-нідерландський концерн Shell і американська Chevron.

Згідно з планами влади, через 10 років на Юзівській ділянці щорічно видобуватимуть 8-10 млрд кубометрів газу, на Олеській - 2-3 млрд кубометрів газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram