ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" назвав середню ціну газу для Європи

Вона виявилася нижчою за ціну для України.

"Газпром" назвав середню ціну газу для Європи
Фото: www.profi-forex.org

2012 року середня ціна на російський газ на європейському ринку буде в діапазоні 405-415 дол. за тис. куб. м.

Про це в інтерв'ю корпоративному журналу "Газпром" сказав заступник голови правління ВАТ "Газпром", генеральний директор ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв.

"Ціна газу - похідна від котирувань кошика нафтопродуктів, що визначається із 6-9-місячною відстрочкою. Тому ціну газу можна досить упевнено прогнозувати на кілька місяців наперед. За нашими прогнозами, на підставі даних першого кварталу, в середньому протягом року ціна буде в діапазоні 405-415 дол. за тис. куб. м. Але до кінця року ще далеко, і ця цифра може коригуватися", - сказав Медведєв.

Він зазначив, що експортні поставки будуть не гіршими, ніж минулого року, запевнивши при цьому, що досягнення високих обсягів постачань будь-якою ціною не є самоціллю для компанії.

"Головне - це виручка, фінансові надходження. Тому за певних умов вигідніше продати трохи менше, якщо це принесе відчутні цінові переваги", - сказав заступник голови "Газпрому".

Медведєв повідомив, що наприкінці минулого і на початку нинішнього року "Газпром" переглянув певні цінові умови з деякими з партнерів, але при цьому намагався зберегти ціновий рівень, нехай і з перенесенням частини обсягів на більш пізній термін.

За його словами, зміна відборів щоразу не впливає на довгостроковий тренд: протягом найближчих десятиліть потреба Європи в нових обсягах імпортного газу зростатиме.

Медведєв також зазначив, що порівняно з 2010 роком загальний обсяг газу, реалізованого через "Газпром експорт" компаніям у країнах далекого зарубіжжя, зріс більш ніж на 8% - з 138,6 млрд до 150 млрд куб. м, а виторг, за попередніми підсумками, побільшав приблизно на 30%. При цьому загальні обсяги продажів газу Групою "Газпром", згідно зі звітністю МСФЗ, становили 156,6 млрд куб. м.

"Такий результат можна вважати доволі достойним, особливо якщо згадати про те, на тлі якої економічної ситуації", - сказав він.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" прогнозує середньорічну ціну на імпортований в Україну газ на рівні 440 дол. за тис. куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram