ГоловнаЕкономікаДержава

Контрабанда цигарок в Україну стає дуже вигідною, - думка

Митники пояснюють це різницею в цінах.

Контрабанда цигарок в Україну стає дуже вигідною, - думка
Фото: www.seafarersjournal.com

Митники нарікають, що зростає контрабанда цигарок в Україну.

У середньому спроби завезти в Україну цигарки з Молдови, Росії чи Білорусі трапляються по чотири-п'ять разів на день. Митники такий наплив тютюну пояснюють різницею в цінах.

"В Україні пачка цигарок коштує 0,9 євро, в Росії - 0,6 євро, в Білорусі - 0,46 євро, у Молдові - 0,4 євро, - каже заступник голови Державної митної служби Степан Дериволков. - За такої різниці в цінах навіть невелика партія контрабанди цигарок може дати непоганий прибуток контрабандистові".

Високі ціни на цигарки визначає високий державний акциз на тютюнову продукцію в Україні, зауважують експерти. Український акциз на тютюн є одним із найвищих серед країн СНД.

"Безумовно, проблема зростання контрабанди цигарок в Україну пов'язана з високим акцизом і ціною на цигарки, - зазначає народний депутат від блоку "Наша України - Народна Самооборона" Ксенія Ляпіна, 48 років. - Справді, зараз велика різниця в ціні із сусідніми країнами. Проблему ускладнює низка обставин. По-перше, високий рівень корупції в Україні. По-друге, недостатня регуляція цього питання з боку держави. По-третє, неузгоджена податкова політика із сусідніми державами".

Позафракційний депутат Тарас Чорновіл пов'язує зростання контрабанди не лише з високим рівнем корупції, а й з високим рівнем популізму в державній політиці:

"Сьогоднішня ситуація зі зростанням контрабанди і нелегального виробництва - це результат швидких популістських рішень парламенту. Також це результат антитютюнової істерії, яка почалася в Україні кілька років тому.

Ухвалено рішення, котрі шкодять і суспільству, і державному бюджету. Скільки б не кричали, що це підвищення акцизу наповнить бюджет, воно, врешті-решт, навпаки, його скоротить", - зазначив він.

"На жаль, контрабанда цигарок в Україну сьогодні дійсно існує, - констатує народний депутат від Партії регіонів, 46-річний Олексій Плотніков. - Це величезна проблема, адже ввезення будь-якого товару в країну без сплати мита - це удар по бюджету. Держава повинна посилювати свої контрольні функції для боротьби з контрабандою цигарок".

У податковій політиці останніх років створено всі умови для зростання контрабанди цигарок в Україну, вважає нардеп-б'ютівець Сергій Терьохін, 48 років:

"Додайте до цього розмитий кордон із тією-таки Молдовою. Існують шляхи, якими цигарки потрапляють в Україну, оминаючи митний контроль, наприклад, Дунайським каналом. Є така проблемна зона, як Татарбунарський район Одеської області, що сусідить із Придністров'ям. Звідти багато чого потрапляє в Україну, зокрема і контрабандні цигарки. А штраф за контрабанду в Україні досить помірний - в середньому 1 700 гривень. З високою ціною на цигарки і низькими штрафами контрабанда цигарок в Україні стає дуже вигідною справою. Тим паче, в прикордонних районах, де зарплата часто не перевищує 2 тисяч гривень", - резюмує він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram