ГоловнаЕкономікаДержава

Податок на розкіш не торкнеться середнього класу

У Кабміні підготували компромісний законопроект.

Податок на розкіш не торкнеться середнього класу
Фото: www.design-remont.info

Уряд підготував компромісний варіант законопроекту про податок на багатство і предмети розкоші, що враховує позиції міністрів соцполітики та фінансів і прем'єра Миколи Азарова. Незабаром проект закону передадуть у Верховну Раду, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Документ звужує коло потенційних платників податку, зокрема, не стосуватиметься українців середнього достатку. Податок на нерухомість, який так і не запрацював на початку 2012 року щодо квартир площею понад 120 кв. м і будинків понад 250 кв. м, з 1 січня 2013 року буде скасовано.

Замість нього в Податковому кодексі з'явиться податок на майно. Його щорічно сплачуватимуть фізичні та юридичні особи - власники квартир загальною площею більш ніж 200 кв. м і вартістю понад 1000 мінімальних зарплат, тобто більш ніж 1,09 млн грн виходячи з її поточного розміру; котеджів, дачних і садових будинків - 500 кв. м і 2500 мінімальних зарплат (2,74 млн грн); об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності одного платника - 600 кв. м і 3000 мінімальних зарплат (3,28 млн грн).

Сума податку не зможе бути меншою за 2% мінімальної зарплати за кожен квадратний метр житла, тобто мінімальна планка в квартирі площею 200 кв. м становитиме 4,4 тис. грн. 2013 року сплата податку буде здійснюватися виходячи з мінімальної зарплати, і тільки з 2014-го буде задіяно оціночну вартість (податок становитиме 0,5% від оцінки).

Новий законопроект змінить і принцип оподаткування рухомого майна. Уряд пропонує відмовитися від прив'язки податку до об'єму двигуна, а стягувати податок на розкіш із легкових автомобілів і мотоциклів тільки в разі перевищення граничної вартості: більш ніж 700 мінімальних зарплат (765,8 тис. грн) - для автомобілів і 200 (218,8 тис. грн) - для мотоциклів. При цьому податком у розмірі 40% від вартості покупки всередині країни (плюс ПДВ при ввезенні) обкладатимуть тільки новий транспорт.

Ставку 10% (плюс ПДВ у разі імпорту) застосовуватимуть під час покупки дорогих речей: виробів із дорогоцінних металів і каменів, годинників, мобільних телефонів, предметів мистецтва та колекціонування вартістю понад 50 мінімальних зарплат (54,7 тис. грн), хутра - 40 (43,8 тис. грн), зброї - 20 (21,9 тис. грн).

Усі ці ініціативи можуть призвести до додаткових надходжень до бюджету в розмірі всього 500 млн грн на рік.

Нагадаємо, раніше Азаров скерував законопроект про податок на розкіш на доопрацювання саме тому, що деякі його положення стосувалися не лише багатих, а й представників середнього класу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram