ГоловнаЕкономікаДержава

Експерти: розвиток відновлюваної енергетики - запорука економічної безпеки України

За словами експертів, сонячна енергетика дозволить знизити імпорт природного газу.

Експерти: розвиток відновлюваної енергетики - запорука економічної безпеки України
Фото: http://mygazeta.com

Уряду України слід почати інвестувати кошти в розвиток відновлюваної енергетики і заміну традиційних енергоресурсів на альтернативні для забезпечення енергетичної безпеки держави.

Про це заявив виконавчий директор Міжнародного фонду ім. Блейзера Олег Устенко.

Розвиток тільки сонячної енергетики дозволить країні знизити імпорт природного газу 5 млрд. куб. м. на рік, зазначив Устенко.

"За оцінками Національної академії наук України, якщо б наша країна розвивала сонячну енергетику на такому ж рівні, як розвивають її європейські держави, вона змогла б зменшити щорічний імпорт газу на 5 млрд. куб. м, що становить близько 20% потреби (25 - 30 млрд. куб. м) України", - сказав він.

Засновник групи компаній Research & Branding Group Євген Копатько в свою чергу заявив, що розвиток альтернативної енергетики є невід'ємною складовою забезпечення економічної безпеки України.

"Це інфраструктурні речі, тобто ті, які забезпечать економічну безпеку країні та знизять зовнішні ризики", - сказав він.

Є.Копатько зазначив, що в останні два роки країна почала інвестувати у власну енергетичну незалежність і в результаті увійшла в число країн з найбільш привабливими умовами для реалізації проектів у галузі альтернативної енергетики.

Експерт вважає, що оновлення основних фондів в енергетиці має бути інтенсивнішим. "В іншому випадку в середньостроковій і навіть короткостроковій перспективі Україна буде дуже залежна від зовнішніх кризових моментів. Якщо ми не вирішимо питання з енергоносіями, то це поставить нашу країну у вразливе становище, з нами церемонитися ніхто не буде", - сказав Є.Копатько.

Як повідомляли, альтернативна енергетика в Україні минулого року розвивалася інтенсивніше, ніж традиційна, що відповідає загальносвітовим тенденціям. Загальна встановлена потужність електростанцій на відновлюваних джерелах енергії (враховуючи великі ГЕС) протягом минулого року зросла на 221,1 МВт і до 1 січня 2012 року досягла 5773,8 МВт, тимчасом як встановлена потужність електростанцій на викопному паливі скоротилася на 72,1 МВт - до 47536,8 МВт.

Аудиторська компанія Ernst & Young минулого року вперше включила Україну в міжнародний рейтинг країн, привабливих для реалізації проектів у галузі альтернативної енергетики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram