ГоловнаЕкономікаДержава

Україна до 2030 року може збільшити частку електроенергії з відновлюваних джерел до 4,6%, - Міненерговугілля

У міністерстві вважають, що додатковий попит на електроенергію має покриватися за рахунок атомних і теплових станцій.

Україна до 2030 року може збільшити частку електроенергії з відновлюваних джерел до 4,6%, - Міненерговугілля

Україна до 2020 року може збільшити частку електроенергії з відновлюваних джерел енергії без урахування великих гідроелектростанцій в загальному обсязі виробництва до 1,7%, а до 2030 року до 4,6%.

Такі орієнтири розвитку відновлюваної енергетики закладено в базовий сценарій проекту оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, який підготувало Міністерство енергетики та вугільної промисловості та оприлюднило на власному веб-сайті для обговорення з громадськістю.

Згідно з документом, до 2020 року виробництво електроенергії з ВДЕ в Україні має досягти 4 млрд кВт-год при сумарному виробленні на рівні 236 млрд кВт-год, а до 2030 року 13 млрд кВт-год при сумарному виробленні на рівні 282 млрд кВт-год.

Водночас оптимістичний сценарій, що передбачає більш динамічний розвиток економіки і відповідно більш значне виробництво/споживання електроенергії, передбачає зниження частки електроенергії з відновлюваних джерел щодо базового сценарію до 1,6% 2020 року і 4,5% - 2030-го.

Іншими словами, додатковий попит на електроенергію, як вважають в Міненерговугілля, має покриватися в першу чергу за рахунок інтенсивнішого розвитку атомної енергетики та теплових електростанцій, що працюють на вугіллі, газі і іншому викопному паливі.

Проте, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Микола Пашкевич раніше заявив, що закладені в проект оновленої енергостратегії орієнтири розвитку відновлюваної енергетики безнадійно застаріли.

Зокрема, встановлена потужність електростанцій на ВДЕ без урахування великих ГЕС вже перевищує 0,4 ГВт, тимчасом як документ передбачає досягнення цього показника тільки 2015 року. Крім того, річне виробництво електроенергії на таких електростанціях досягне 1 млрд кВт-год нинішнього року, а не 2015-го, як передбачено проектом енергостратегії.

Держенергоеффектівності прогнозує, що Україна до 2020 року може збільшити частку електроенергії з ВДЕ в загальному обсязі виробництва до 12%, а до 2030 року до 15%.

"Україна може розвиватися набагато швидшими темпами в цьому плані... До 2020 можна досягти, щоб 12% електроенергії в країні проводилися саме з альтернативних джерел енергетики", - сказав Пашкевич.

ВДЕ відіграють надзвичайно важливу роль в енергетиці багатьох країн світу. Уряди вживають заходів щодо збільшення частки альтернативної енергетики в енергобалансі своїх країн. Особлива увага в світі до потенціалу ВДЕ з'явилася після ядерної катастрофи на АЕС Фукусіма. Низка країн, зокрема, Німеччина, ухвалили рішення про заморожування або відмову від своїх програм з ядерної енергетики і додаткової підтримки розвитку ВДЕ.

Сьогодні деякі країни Західної Європи досягли значної частки ВДЕ в енергобалансі. У Німеччині, наприклад, вона становить понад 20% і в планах уряду довести її частку до 80% до 2050 р.

Згідно з Директивою ЄС 2009/28/ЕС, до 2020 р. частка відновлюваних джерел енергії в країнах-членах ЄС має становити 20% від загального обсягу. Світовий попит на відновлювані джерела енергії стрімко зростає і за прогнозами ООН до середини нинішнього століття їх частка в глобальному енергетичному балансі становитиме 35-40%. Китай планує, що до 2030р. частка енергії, виробленої з ВДЕ, досягне 20%, а до 2050 р. 43%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram