ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" не погодився продавати Україні менше газу 2013 року

Усупереч словам Бойка, Україна повинна закупити не 27 млрд, а 52 млрд кубометрів газу.

"Газпром" не погодився продавати Україні менше газу 2013 року
Фото: zn.ua

Жодних домовленостей про скорочення контрактних обсягів поставок газу в Україну 2013 року немає.

Про це заявив журналістам голова "Газпрому" Олексій Міллер.

"Як і раніше, контракт, який у нас підписано з Україною, передбачає поставки російського газу в обсязі 52 мільярди кубометрів. Жодних домовленостей про зменшення цього обсягу немає, ми працюємо чітко за цим контрактом", - сказав Міллер.

Сьогодні міністр енергетики України Юрій Бойко повідомив, що Україна та Росія узгодили заявку щодо закупівлі російського природного газу на 2013 рік.

"Безумовно", - сказав Бойко, відповідаючи на запитання журналістів про те, чи узгоджено заявку України на закупівлю газу в Росії на 2013 рік.

Водночас, кажучи про обсяги закупівлі російського газу на 2013 рік, Бойко зазначив: "Я ось думаю, що ми будемо закуповувати ще менше (27 млрд куб. м газу, як про це заявляли раніше)", - сказав Бойко.

Нагадаємо, у зв'язку з високою ціною на паливо Україна заявила про намір зменшити обсяги закупівлі російського газу 2012 року з передбачених контрактом 52 мільярдів кубометрів газу до 27 мільярдів кубометрів.

У РФ стверджують, що час для переговорів щодо обсягів закупівель палива на цей рік уже втрачено: річний контрактний обсяг може бути змінено не пізніше, ніж за півроку до початку поставок. Таким чином, контрактну кількість газу на 2013 рік може бути змінено в термін до 1 липня.

Контракт "Газпрому" і "Нафтогазу" містить умову "бери або плати", яка поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за контрактом. Виходячи з річного контрактного обсягу на 2012 рік у 52 мільярди кубометрів, Україна повинна оплатити не менш ніж 41,6 мільярда кубометрів газу.

Як повідомляв раніше заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв, постачання російського газу в Україну 2012 року можуть становити близько 40 мільярдів кубометрів. Однак того ж дня Бойко заявив журналістам, що цей показник не перевищить 27 мільярдів кубів і цьогоріч, і наступного року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram